Багато хто готує яйця таким способом. І навіть не підозрює, наскільки це небезпечно для організму.
Яйця – смачний і дуже корисний продукт. Це чистий легкозасвоюваний білок, багато ненасичених жирів (лінолевої, олеїнової та інших жирних кислот), вітамінів А, групи В, Е, D, РР, холіну, біотину та інших необхідних для організму речовин.
Вони потрібні для підтримки м'язової маси, метаболізму, синтезу гормонів і ферментів, нормальної роботи мозку і нервової системи, зміцнення імунної системи і багатьох інших функцій організму.
Але користь яєць може нівелюватися шкідливим способом приготування.
Найкориснішими вважаються яйця-пашот і яйцях, зварені некруто. Вони зберігають максимум вітамінів і корисних жири, які не не люблять тривалої термічної обробки або стають через неї шкідливими.
Найшкідливішими вчені визнали смажені яйця. Причому смажені на вершковому маслі. І ось чому.
● У процесі смаження руйнуються вітаміни і ненасичені жирні кислоти, що призводить до утворення токсинів.
● У вершкового масла найнижча температура димлення. Білки й цукри у складі молочних жирів вже при нагріванні до 120–150°С кристалізуються й горять. Відповідно, утворюють канцерогени, які загрожують появою ракових захворювань.
● Під час нагрівання у вершковому маслі збільшується кількість холестерину, який сприяє розвитку атеросклерозу і серцево-судинних патологій.
● Контакт білків з маслом і цукрами, які воно містить, при високих температурах призводить до процесу глікації, в результаті якого утворюється дуже шкідлива речовина – продукт розширеного глікування. Він вважається одним з головних факторів старіння.
Вас це може зацікавити: Як правильно готувати яйця при підвищеному холестерині