Шум води чи шелест листя: як різні звуки природи впливають на наше здоров'я

Помічали, що на природі стаєте спокійнішими, підіймається настрій? Пов’язано це не тільки з тим, що вас нарешті не смикає ні шеф, ні діти, і можна розслабитися. Це звуки живої природи заспокоюють нерви.

Цвірінькання птахів, плескіт води, шум дощу не просто заспокоюють – вони по різному впливають на нервову систему.  До такого висновку дійшла група канадських вчених на чолі з професором Рейчел Бакстон.

Вони проаналізувала аудіозаписи, зроблені у 251 локації в майже 70 американських національних парках і зіставили їх з рівнем здоров'я людей, які живуть поблизу.

Результат виявився досить несподіваним: природні звуки підвищують настрій,     зменшують стрес та біль, покращують когнітивні можливості. Але найцікавіше – чим вище рівень шуму, тим здоровіші люди.

Дослідники виявили ще одну цікаву закономірність: різні звуки по різному впливають на нервову систему. Про це свідчить зміна активності кори головного мозку. Тому візьміть собі це на замітку.

Шум води. Розслабляє, піднімає настрій, підбадьорює. Також притупляє біль. Ймовірно, людина в цей момент перемикається на інші емоції і стає менш чутливою.

Звуки дощу. Діють як релаксант, а в деяких випадках і як снодійне: заспокоюють та знімають нервову напругу. Не дивно, що під час дощу завжди хочеться подрімати.

Шелест листя. Знімає напругу та стрес. Вчені виявили, що шелест загострює реакцію, дарує натхнення і наділяє впевненістю.

Спів птахів. Знижує рівень стресу та дратівливість.

Натомість звуки міста, як з’ясували дослідники, мають протилежний ефект: підіймають тиск, викликають головний біль, збуджують нервову систему.

Що робити тим, хто живе в мегаполісі і вкрай рідко може собі дозволити побувати не те що за містом – у парку? Заглушити штучні звуки міста природніми: увімкнути аудіозапис звуків дощу, співу птахів і насолоджуватися ними.

Вас це може зацікавити: Вчені назвали звуки, під які найкраще засинати

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист