Гарбуз – осінній суперфуд. Завдяки низькій калорійності його активно включають в раціон для схуднення. Але корисний він не тільки для цього.
Цей овоч актуальний у будь-яку пору року. Однак з початком осені в меню він повинен з’являтися частіше.
Для зміцнення імунітету. Гарбуз містить багато вітаміну С і бета-каротину, які підтримують імунну систему. З початком холодів і сезоном застуд це дуже важливо.
Для поліпшення зору. Бета-каротин, перетворений на вітамін А, позитивно впливає на очі – знижує ризик захворювання на катаракту та вікову дегенерацію жовтої плями.
Для здоров’я серця. Лінолева кислота і вітамін Е будуть корисними для людей з підвищеним рівнем холестерину. Також вони знімають навантаження на серцево-судинну систему та запобігають захворюванням, пов’язаним з цим. Знімають набряки, зміцнюють стінки судин. Причому ефект має не тільки м’якоть гарбуза, а й гарбузова олія.
Для профілактики розвитку онкологічних захворювань. Вітамін А має антиоксидантні властивості і захищає клітини від впливу вільних радикалів. Одна порція гарбуза на день може компенсувати третину добової потреби організму у цьому вітаміні.
Для покращення нервової системи. Калій і магній у складі гарбуза ефективно борються зі стресами, неврозами, тривогою, депресією.
Для поліпшення процесів травлення. Велика кількість клітковини – це порятунок для системи травлення. А в гарбузах клітковини вдосталь.
Для захисту від передчасного старіння. Комплекс вітамінів та мінералів, які містяться в гарбузі, роблять свою справу. Бета-каротин зменшує ушкодження, які завдає шкірі ультрафіолет. Вітамін С сприяє синтезу колагену, який дозволяє шкірі залишатися пружною та швидко відновлюватися після травм. Вітамін А, лютеїн, зеаксантин та інші антиоксиданти уповільнюють старіння.
Для схуднення. Оскільки гарбуз на 94% складається із води, він низькокалорійний: 20 ккал у 100 г. При цьому клітковина, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, вбирає в себе вологу, збільшується в об’ємі і надовго забезпечує відчуття ситості. Худнути на гарбузах легко і приємно.
Щоб отримати користь від цього овочу, потрібно щодня вживати 200-300 г.
Однак не всім. Лікарі радять не вводити гарбуз у свій раціон людям з гастритом, низькою кислотністю, цукровим діабетом. А також тим, хто приймає ліки на основі літію та харчові добавки з вітаміном А.
Вас це може зацікавити: Рецепт німецького гарбузового супу
Мафіни з гарбузом: дуже простий рецепт смачного десерту