Підсолоджувачі синтетичні й натуральні: якими побічними явищами вони загрожують організму

Все більше і більше людей схиляється до думки, що цукор – зло, і віддає перевагу підсолоджувачам. У результаті, уникаючи однієї ймовірної проблеми зі доровям, заробляє собі іншу – ще серйознішу.

Існує два види підсолоджувачів: синтетичні виготовляють лабораторним методом (аспартам, сукралоза, сазарин, ацесульфам), натуральні (стевія, сорбітол тощо) – з рослинної сировини.

Виробники цінують їх за те, що вони економлять кошти – солодкість в залежності від виду підсолоджувача  перевищує цукор в 100-3000 разів. А споживачі вважають їх корисною альтернативою цукру, оскільки підсолоджувачі допомагають скоротити вживання калорій і, відповідно, швидше схуднути.

Проте у вчених немає переконливих доказів того, що підсолоджувачі сприяють зниженню ваги і тим більше – можуть її втримувати, зізнається Джотам Суез, доцент Школи громадської охорони здоров’я імені Джона Гопкінса Блумберга в Балтіморі. Зате є докази, що деякі підсолоджувачі мають таку ж калорійність, як і цукор.

Крім того, численні дослідження показують, що існує багато неприємних нюансів, пов’язаних з підсолоджувачами.

«Люди, безсумнівно, споживають більше підсолоджувачів, ніж вони собі уявляють, оскільки ці інгредієнти потрапляють навіть у такі продукти, як попкорн та курячі нагетси», – каже Еллісон Сільвецкі, доцент кафедри фізичних вправ і дієтології Школи громадської охорони здоров’я Інституту Мілкена при Університеті Джорджа Вашингтона в США.

Це викликає у науковців занепокоєєня. Адже дослідження показують, що деякі замінники цукру можуть становити певні ризики для здоров’я.

Рак. Французькі науковці, які спостерігало за понад 100 тис. осіб протягом восьми років, виявили зв’язок між великим споживанням штучних підсолоджувачів (цесульфаму калію та аспартаму) та раком. Люди, які випивали щодня в середньому від третини до половини банки дієтичної газировки, мали на 13% вищий ризик розвитку раку, ніж ті, хто не пив.

Захворювання серця. У осіб, які споживають велику кількість штучних підсолоджувачів, на 18% зростає ризик інсульту. Останні дослідження показують, що цукрові спирти, такі як еритрит і ксиліт, також можуть завдати шкоди серцю. Впродовж кількох годин після їх споживання люди організм надзвичайно сприйнятливий до утворення тромбів.

Діабет. Одне з досліджень, під час якого  вимірювався рівень глюкози у  добровольців після прийому сукралози та сахарину, показало: з часом організм починає гірше справлятися з глюкозою. І це збільшує ризик діабету.

Депресія. У ході експерименту було виявлено, що особи, які вживають багато штучних підсолоджувачів, мають підвищений ризик депресії. Це пов’зано з передачею сигнальних молекул у мозку, які відповідають за наш настрій.

Здоров’я кишечника. Вчені дослідили вплив аспартаму, сахарину, стевії та сукралози на кишкові бактерії. І виявили, що вони призводять до змін у мікробіомі, які здатні  порушити метаболічний стан.

Аби не спровокувати проблем зі здоров’ям, науковці закликають уважно читати  етикетки. Не просто вивчати харчову цінність продукту, а й його інгредієнти. Варто подумати, чи вживати його, якщо він містить цукрозамінники. Зокрема – аспартам, браззеїн, еритрит, лактит, ацесульфам калію, адвантам, алюлозу, сукралозу, тауматин, трегалозу, ксиліт.

Вас це може зацікавити: Навіть обстеження не потрібні: які симптоми свідчать про те, що у вас передозування цукром

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист