Навіть якщо ви слідкуєте за своїм харчуванням і ретельно підраховуєте кількість з’їденого цукру, скоріш за все, споживаєте набагато більше. Бо не підозрюєте, скільки його приховано в різних продуктах. Визначити цукрове передозування можна за певними симптомами організму.
Про те, що цукор – зло, знають навіть маленькі діти: він призводить до зайвої ваги, діабету та серцевих захворювань. За даними ВООЗ, допустима норма споживання на добу для дорослої особи – не більше 50 г. Але навіть якщо солодощі для людини – табу, вона може легко набрати норму або навіть понад норму з інших продуктів: фруктів, фрешів, кетчупу тощо.
Щоб справа не зайшла так далеко, наш організм попереджає про передозування цукром. Про це можуть свідчити такі симптоми.
Ослаблена імунна система. Високе споживання цукру зазвичай пов'язане з раціоном, бідним на поживні речовини, зокрема ті, які можна отримати з фруктів та овочів. Це ускладнює створення захисного механізму організму проти застуд та вірусів.
Постійна втома. Коли у вас немає сил, цукерка або плитка шоколаду стає порятунком – заряджає енергією. Але на підйомі ви будете недовго: дуже швидко знову відчуєте слабкість та млявість. Це тому, що рівень цукру в крові різко зростає, а потім так само швидко падає. Крім того, регулярне вживання солодкого запускає цикл, під час якого організм буквально потребує цукру для підвищення енергії.
Проблеми з травленням. Страждаєте від метеоризму, діареї чи запору? Причиною проблем з кишечником теж може бути цукор. Якщо його занадто багато, мікрофлора порушується, виникають проблеми з травленням. У подальшій перспективі падає імунітет.
Псуються зуби. Вживаючи багато цукру, ми піддаємо зуби великому навантаженню. Нереально чистити їх після кожної цукерки! Між тим, цукор у роті перетворюється на кислоту, яка руйнує зубну емаль і зуби в цілому.
Висипання на шкірі. Якщо організм не встигає переробляти цукор, гальмується вироблення колагену, на шкірі з’являються висипання та зморшки.
Часті грибкові інфекції та інфекції сечового міхура. У середовищі, багатому на цукор, бактерії почуваються дуже комфортно і інтенсивно розмножуються. На цьому фоні організм стає сприятливішим до інфекцій сечового міхура та грибкових інфекцій.
Постійно хочеться пити. Чим більше в крові цукру, тим активніше організм намагається його позбутися, щоб відновити баланс. Один із способів, яким він це робить, – за допомогою сечі. Але втрачаючи воду, ми відчуваємо спрагу і знову п’ємо. І так – по кругу.
Псується настрій. Мозок любить баланс – у всьому. Зокрема, в кількості споживання цукру. Якщо з’їсти більше, спостерігається дисбаланс у нервовій системі. Зрештою це може призвести навіть до депресії.
Раніше ми писали про те, що цукровий діабет можна визначити по очах