Мед: де потрібно зберігати, щоб не втратив поживних якостей 30 років

Мед – один з небагатьох продуктів, який має практично необмежений термін придатності. Навіть через 20-30 років його можна буде їсти, якщо весь цей час він правильно зберігався.

Виробник зазвичай вказує на етикетці термін придатності меду 2-3 роки – так він спонукає споживачів швидше його з’їсти, поки продукт найкращої якості. Хоча насправді він залишається придатним для вживання впродовж десятиліть.

У чому секрет такої витривалості меду? Він містить дуже мало води, багато цукру і природній перекис водню, який не дозволяє розмножуватися мікробам.

Найгірше місце

Більшість людей зберігає мед неправильно.

На кухні біля джерела тепла. Для збереження найкращої якості меду не рекомендується тримати його за кімнатної температури, що коливається в межах 20-25 градусів. А кухня завжди – найтепліше місце в квартирі. Тепло та пара можуть зруйнувати його хімічний склад. Це знижує якість меду та смакові властивості.

У холодильнику. Існує спокуса поставити банку з медом туди, де стабільна температура. Але це погана ідея. При температурі нижче +10ºC (а в холодильнику вона удвічі нижча) мед починає кристалізуватися. Це природний процес, через який зрештою проходить весь мед незалежно від того, де ви його зберігаєте. Але ви можете сповільнити процес кристалізації, зберігаючи мед при кімнатній температурі. До речі, у квіткового (з гречки, люцерни) цей процес наступає швидше.

Найкраще місце

У коморі. Прохолодне, сухе та затінене місце – ключ до збереження корисних властивостей меду. Оптимальна температура – нижче +18ºC. Якщо немає комори, тоді на кухні – в найдальшій від плити шафі, причому якомога глибше, щоб туди не проникали сонячні промені. Ще одна умова – герметичний контейнер. Тоді цукор, що міститься в меді, не зможе поглинати вологу з повітря, і в продукті не розростатимуться грибки. Найкраще для цього підходить скляна тара, яка закручується.

У морозилці. Там мед кристалізується, але збереже всі свої корисні якості.

Як зрозуміти, що мед зіпсувався

Хоча мед має надзвичайно тривалий термін зберігання, за певних умов він може зіпсуватися. Наприклад, відсутність герметичного контейнера і доступ вологи можуть  призвести до бродіння продукту.

В принципі, це не можна назвати словом «зіпсований» - мед ферментувався. Він набув кислуватого смаку і різкого (теж кислого) запаху. У ньому з'явилися бульбашки і (але це не обов’язково) шар піни зверху. Такий продукт вживати не варто.

Вас це може зацікавити: З чим не можна змішувати мед: 6 шкідливих поєднань

З чим найкраще їсти мед, щоб приносив максимум користі: 4 ідеальні поєднання

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист