Поживні та лікувальні властивості меду ніхто не ставить під сумнів. Але його ефективність може зрости в рази, якщо підібрати для нього правильну «пару».
У чому користь меду для здоров’я
Мед має антимікробні властивості, які допомагають запобігати інфекціям і прискорювати загоєння ран.
Під час застуди сприяє очищенню надлишків слизу з носа та горла. Завдяки цьому зменшується ризик появи кашлю та зміцнюється імунітет.
Нейтралізує вільні радикали та зменшує окислювальний стрес в організмі.
Оскільки має пребіотичний ефект, здатен покращити травлення і кишкову флору.
Найкращі поєднання меду
Мед поєднується далеко не з усіма інгредієнтами. Посилити його користь можуть наступні комбінації.
● Мед і лимон. Вони заспокійливо діють на горло, допомагають вилікувати ангіну та кашель. Обидва містять вітамін С, який відіграє чи не найважливішу роль у підтримці імунітету. Дослідження показали, що вітамін С бере учать і у виробництві білих кров’яних тілець, які допомагають організму боротися з інфекцією. Але є один нюанс: мед з лимоном не можна нагрівати – вони втратять свою силу.
● Мед і імбир. Поліпшують травлення, полегшують нудоту, мають протизапальну дію. А якщо до них додати ще й лимон, вийде супер суміш, яка підвищує імунітет, очищує та зміцнює судини, поліпшує обмін речовин, нормалізує роботу щитовидної залози, сприяє схудненню.
● Мед і кориця. Обидва продукти, як відомо, мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Поєднання меду та кориці можна безпечно використовувати для підвищення імунітету та контролю рівня цукру в крові.
● Мед і горіхи. Разом з мигдалем або волоськими горіхами мед може стати смачним і дуже поживним перекусом. Горіхи забезпечують корисні жири та білки, які доповнюють натуральний цукор, що містяться в меді.
Вас це може зацікавити: З чим не можна змішувати мед: 6 шкідливих поєднань
В улюбленому всіма продукті вчені виявили снодійний ефект: таблетки більше не потрібні!