В улюбленому всіма продукті вчені виявили снодійний ефект: таблетки більше не потрібні!

Якщо у вас проблеми з засинанням, спробуйте їх вирішити за допомогою цього смачного «методу». 

Іспанські вчені з Університету Гранади провели експеримент за участю майже 700 людей віком 40-55 років, які страждали від безсоння. Суть експерименту полягала в наступному. Протягом трьох місяців учасникам перед сном давала склянку теплої води з додаванням столової ложки меду. Опитування показало, що більшість людей почали засинати набагато швидше, ніж раніше. Сон став міцним. А вдень вони були більш енергійними. 

Науковці пов’язують безсоння з дефіцитом в організмі полісахариду глікогену. Він зберігається в клітинах печінки та м'язів і стимулює роботу мозку. Також стимулює надниркові залози виводити з організму адреналін і кортизол. Ті самі адреналін і кортизол, які називають «гормонами стресу».

Однак під час сну рівень цукру в крові падає, глікогену стає менше. Згодом він зовсім закінчується. Мозок у паніці прокидається і дає сигнал організму виробляти кортизол та адреналін (адреналін стимулює перетворення глікогену в глюкозу, яка вкрай необхідна мозку).

Мед – найкраща «сировина» для глікогену. Щоправда, мова йде про сирий продукт (в нього не додають підсолоджувачі, не пастеризують і не піддають ультрафільтрації).  

Є ще одне пояснення снодійній властивості меду. Після підвищення рівня інсуліну у мозку виділяється триптофан. Ця амінокислота сприяє синтезу серотоніну, який перетворюється на гормон мелатонін. Його завдання – вибудувати такий цикл сну, щоб  організм до ранку не прокидався. Мелатонін можна придбати в аптеці у вигляді пігулок. Але природній варіант діє набагато швидше.

Така солодка боротьба з безсонням має багато плюсів. З допомогою меду можна заодно знизити тиск, вилікувати запалення (наприклад, горла), укріпити імунітет. Ложку меду лікарі радять їсти щодня для профілактики серцевих захворювань.

Ложка дьогтю в бочку меду –  цей продукт досить алергенний і калорійний. Тож схильним до алергій вживати його потрібна надзвичайно акуратною. Повз нього краще проходити  діабетикам (добова допустима порція меду – 5 г, але краще не ризикувати) і людям із зайвою вагою. 

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист