Пасту можна їсти хоч кожен день і не набирати вагу, якщо знати кілька секретів.
Спагеті, вермішель, лазанья, канелоні – існує близько 300 варіантів макаронних виробів, які є частиною раціону харчування в багатьох країнах світу.
Паста багата на вуглеводи і крохмаль, що сприяють збільшенню ваги, тому люди із зайвими кілограмами намагаються її уникати. Однак вчені переконані: не варто себе обмежувати. Потрібно просто навчитися їсти макарони правильно.
Дослідивши феномен стрункості італійців, які все життя їдять пасту й не гладшають, вони узагальнили висновки в правила.
Правило 1: помірність. Це найголовніше: починати їсти тільки коли відчули голод, а не тому, що пахне, прийшов час обіду або «щоб не зіпсувалося». Закінчувати – коли ще залишилося в шлунку місце і з задоволенням поїли б ще. Як правило, це порція пасти розміром із склянку. Переїдання само по собі шкідливе. Кім того, вживання занадто великої кількості макаронів може призвести до раптового підвищення рівня глюкози в крові. Коли він падає, з’являється сонливість і почуття голоду.
Правило 2: обирати макарони з твердих сортів пшениці. Вони містять більше поживних речовин і мають нижчий глікемічний індекс. А отже, повільніше засвоюються, не провокують стрибків цукру в крові і підвищення апетиту.
Правило 3: готувати пасту аль денте. Це зробить перетравлювання ефективнішим та швидшим.
Правило 4: дотримуватися середземноморської дієти. Вона включає свіжі овочі, рибу та морепродукти. І, звісно, соус.
Правило 5: їсти, не поспішаючи. Важливо кожну порцію їжі, яку відправляєте до рота, ретельно пережовувати. Завдяки цьому виділяється більше слини, яка покриває їжу ферментами. Саме ці ферменти запускають процес перетравлення жирів та крохмалів, що мінімізує ризик виникнення проблем із травленням. А ще пережовування дозволяє швидше втамувати голод.
Правило 6: не їсти холодну пасту. Підігрівання знижує її глікемічний індекс. Далі – дивіться пункт 2.
Правило 7: готувати правильний соус. Насправді, переконані експерти з правильного харчування, зайва вага зазвичай спричинена не пастою, а соусом. Тому рекомендується уникати жирних вершків, майонезу та оброблених добавок. Замість цього використовувати оливкову олію, орегано, базилік, перець, розмарин, свіжі овочі.
Вас це може зацікавити: Чи потрібно накривати каструлю кришкою під час варіння макаронів: нюанс, від якого залежить смак страви