Сардини – вид жирної, а тому корисної риби, яку дієтологи радять вживати принаймні двічі на тиждень. Проте це правило поширюється не на всіх.
Переваги сардин для здоров’я
У рейтингу корисної жирної риби сардини – свіжі чи консервовані – йдуть за лососем, скумбрією та оселедцем. Високий вміст омега-3 жирних кислот, білка, вітаміну B12 і селену дозволили їм стати одним з найпопулярніших видів.
Також вони містять два типи незамінних жирних кислот – EPA та DHA, які сприяють зменшенню запалення в організмі, що призводить до покращення здоров’я, кращої роботи мозку та меншого ризику хронічних захворювань. Сардини багаті на магній, який допомагає зменшити м'язову втому і спазми.
Дослідження показують, що споживання сардин може допомогти і в лікуванні розладів настрою, зокрема, депресивних станів та тривожності.
Кому протипоказані сардини
Не зважаючи на численні переваги для здоров’я, сардини – не та риба, яку можна їсти всім. Людям, як страждають на ці захворювання, від них краще утриматися.
Високий тиск. Сардини – джерело натрію. Одна банка консервів забезпечує приблизно третину добової норми. Для людей з гіпертонією це катастрофа: натрій зневоднює організм, через що відбувається стрибок тиску. Щоб не відмовляти собі в цьому виді риби, вживати її доведеться мінімальними порціями.
Подагра. Тим, у кого подагра, слід дотримуватися дієти з низьким вмістом пуринів – хімічної речовини, яка в організмі розпадається на сечову кислоту, кристалізується в суглобах і викликає біль. Враховуючи те, що подагра й так характеризується сильними больовими відчуттями, пурини ці симптоми ще більше посилюють. Сардини мають високий вміст пуринів, тому їх краще замінити нежирними видами риби – наприклад, тріскою.
Камені в нирках. Сечова кислота, яка викликає подагру, також може сприяти утворенню каменів у нирках. Тому сардини – не найкращий вибір для людей, схильних до утворення каменів.
Вас це може зацікавити: 3 причини відмовитися від риби тілапії
Названо три популярні види риби, які лікарі не радять вживати
Вчені з’ясували, яку рибу треба їсти, щоб жити довго, як японці