Цей десерт за мить став одним з найпопулярніших у світі і викликав небувалий ажіотаж. Втім, одне з останніх досліджень показало: дубайський шоколад може принести не тільки гастрономічне задоволення, а й проблеми зі здоров’ям.
Ніжна фісташкова паста, хрустке тісто катаїфі, масло, тахіні і шоколад – це майже всі складові модного дубайського шоколаду, автором кого стала британсько-єгипетська шоколатьє Сара Хамуда, що проживає в Дубаї.
Оригінальний десерт багатьом припав до душі. Але його виробники не встигають за попитом, та й ціна така, що далеко не всім по кишені. Тому дубайський делікатес почали виготовляти по всьому світу. І це, на думку лікарів та науковців, може стати проблемою – підробки містять небезпечні домішки та добавки.
Управлінням хімічних і ветеринарних розслідувань Штутгарту (Німеччина) провело аналіз зразків підробленого дубайського шоколаду, імпортованого з Об’єднаних Арабських Еміратів і Туреччини. Дослідження виявило присутність у десерті пальмової олії, яка пов’язана з ризиками серцево-судинних захворювання. Вона може провокувати утворення небезпечної сполуки 3-MCPD, яка вважається канцерогенною для людини і підвищує ризик виникнення раку, пише Daily Mail.
Вчені вивчили вісім варіантів шоколаду. В шести з них була присутня ця токсична речовина, причому в п’яти вона перевищувала безпечну для споживання межу.
Також у дубайському шоколаді було виявлено гриби та токсини, які також вважаються канцерогенними, і неякісні замінники какао-масла, такі як соняшникова та пальмова олії (у п’яти зразках).
Усе це не приносить користі здоров’ю, тому вчені радять уникати сумнівного продукту.
Вас це може зацікавити: Чому модний дубайський шоколад шкідливий для організму