Добре подумайте, перш ніж це робити: чи корисно спати з домашніми улюбленцями

Ми їх так любимо, що дозволяємо своїм котам та собакам залазити нам на голову – у прямому і переносному розумінні. А спати  разом – то взагалі для декого норма.

Опитування показують, що майже 60% власників домашніх тварин сплять зі своїми улюбленцями. Не всі це можуть зрозуміти. Звичайно, мордочка такси на подушці поряд з господарями виглядає зворушливо і  мило. Але чи безпечно це?

Для чого тварин беруть в ліжко

Причини прості:

● так спокійніше тварині (якщо в кота чи собаки є якийсь травмуючий досвід, він справді з людиною спить краще) і комфортніше;

● так спокійніше власнику. Присутність улюбленого котика заспокоює, позбавляє від негативних думок, допомагає розслабитися і не відчувати так гостро самотність (якщо вона в принципі є);

● якщо пухнастик сам стрибає в ліжко, навіщо йому відмовляти? Та й взагалі – таке мімімі не хочеться відпускати.

Щоправда, відразу постає питання гігієни: а як же блохи, які наші вихованці тягнуть в ліжко? А паразити? Не кажучи вже про інші захворювання, які можуть переносити тварини.

Лікарі заспокоюють: мовляв, якщо вже ви мешкаєте з твариною в одній оселі, заразитеся і без загального ліжка. Аби цього не сталося, потрібно просто стежити за гігієною тварини. Особливо якщо взяли її з вулиці чи притулку.

Аргументи «за»

Собаки та кішки можуть знижувати рівень тривожності перед сном. А отже, засинати разом із ними буде легше.

Одне з масштабних досліджень показало, що сон з тваринами дає їхнім власникам «відчуття безпеки».

Для самотніх та нещасливих у стосунках людей вихованці стають психологічною  підтримкою. Як може бути інакше, коли до тебе горнеться жив істота і віддано дивиться у вічі?

Аргументи «проти»

Улюблена собачка чи котик можуть бути не тільки антистресом, а й джерелом стресом. Якщо вони дуже люблять увагу, всю ніч лащитимуться й вимагатимуть погладити або погратися.

Коти ведуть нічний спосіб життя, тому можуть влаштувати тигидик прямо зверху на  господареві. Або влаштують полювання на привидів. Чи просто вимагатимуть їсти.

Собаки дуже чутливі – можуть просинатися від найменшого шуму і будити всіх, хто поряд.

Якщо йдеться про крупну породу собак, тварина може зайняти багато місця на ліжку – господареві доведеться згорнутися в куточку калачиком.

Алергію на тварин теж ніхто не відміняв. Щоправда, якщо вона у вас є, червоні очі, нежить та інші симптоми проявляться у будь-якому разі. Але надто тісний контакт з твариною ускладнить ситуацію ще більше.                                                   

Зрештою, всі аргументи «проти» сумісні з життя, тому лікарі дають власникам домашніх тварин право вибору.

Єдине, від чого застерігають усі в один голос, – не пускати живність у ліжко до дітей до трьох років.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист