Дієтологиня пояснила, які банани найкорисніші для здоров’я, а яких слід уникати

Користь бананів для організму вже давно і неодноразово доведена вченими. Проте не всі вони корисні однаково.

Банани – це одне з найкращих джерел калію (регулює водно-сольовий баланс і сприяє кращій роботі серцевого м’яза). Містить багато магнію (відіграє важливу роль у функціонуванні серцево-судинної системи). Поліпшує стан нервової системи, зір, пам'ять, концентрацію уваги.

Однак корисні властивості для здоров’я залежать від стадії дозрівання, яку можна визначити за кольором банана.

Зелений банан. Не такий смачний, як жовтий, але найкорисніший. Він містить велику кількість резистентного крохмалю – це такий вид клітковини, який організм перетравлює довше, і який не викликає таких миттєвих та сильних стрибків рівня цукру в крові, як стиглий банан, пояснює Стефані Шифф, дієтологиня з Нью-Йорку. Резистентний крохмаль дуже важливий для розвитку кишкової мікробіоти – сприяє розвитку корисних бактерій. Тож чим зеленіший банан, тим краще для здоров’я. Їх рекомендують вживати навіть хворим на діабет.

Жовтий банан. У міру дозрівання цей тропічний фрукт змінює колір. Заодно змінюється  склад крохмалю і, відповідно, корисні властивості. Такі банани містять більше антиоксидантів і вітаміну С. Але й рівень цукру в них зростає, тому діабетикам не варто їх вживати.

Коричневий банан. Поживний рівень банану в черговий раз змінюється, коли він перестигає, тобто коли його шкірка стає коричневою. У таких бананах вивільняються вітаміни та мінерали і ще більше підвищується рівень антиоксидантів – саме плоди такого кольору вчені пов'язують з профілактикою раку. Але є в них і суттєвий мінус: крохмаль розщеплюється на прості цукри. А отже, фрукт швидко підвищує рівень глюкози в крові. Тому потемнілі банани  не варто вживати особам з діабетом і зайвою вагою.

Вас це може зацікавити: Що буде з організмом, якщо зїдати два банани щодня

7 несподіваних способів використати перестиглі банани

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист