Не поспішайте викидати банани, в яких потемніла шкірка. Вони можуть стати вам у нагоді.
Банани чудово вгамовують голод і мають приємний смак, тому їх обожнюють використовувати в якості перекусу. Але є в них один мінус: вони дуже швидко дозрівають навіть у холодильнику. Окрім того, що тоді неапетитно виглядають, банани втрачають свої смакові якості і корисні властивості.
Однак і для такого фрукту можна знайти застосування.
Маска для волосся. Вітаміни А, Е і С і натуральні олії в складі банана допоможуть підлікувати волосся з посіченими кінчиками, покращать ріст волосся, зроблять його пружнім, шовковистим і блискучим. Збийте у блендері банан, 2 ст. л. рослинної олії, 2 ст. л. меду, 1/2 скл. кокосового молока. Нанесіть на волосся по всій довжині на 30 хвилин, сполосніть і помийте своїм улюбленим шампунем.
Маска для обличчя. Лютеїн, який міститься в банані, здатен зменшити маленькі зморшки, зволожити шкіру, зробити її ніжною та гладенькою. Розімніть банан, додайте 3 ст. л. цукру, 3 краплі ефірного масла лаванди і нанесіть суміш на обличчя на 10 хвилин. Після цього змийте теплою водою.
Альтернатива яйцям у випічці. Вирішили спекти щось смачненьке, але немає яєць? Не біда, якщо є перестиглі банани: один фрукт може замінити яйце. Очистіть його, розімніть – і готово!
Банановий хліб. Це вже класика жанру. Хто не пробував – не варто відкладати. Окрім того, що це смачно, ще й дуже корисно: банановий хліб містить багато клітковини і поліпшує травлення. Рецепт можна знайти в інтернеті.
Засіб для чищення взуття. Бананова шкірка має не гірший ефект, ніж взуттєвий крем. Натріть нею шкіряне взуття, залиште так на три хвилини і відполіруйте ганчіркою до блиску.
Добриво для рослин. Підходять для садових і кімнатних рослин. Завдяки високому вмісту калію сприяють росту і зміцнюють стійкість до хвороб. Шкірки можна подрібнити і розкидати в саду. Очищений банан покладіть в банку з водою, закрийте кришкою і дайте настоятися два дні. Після цього пів склянки бананової води розмішайте з 4 літрами звичайної і використовуйте для поливу рослин.
Чай від печії. Розріжте банан на кружальця разом зі шкіркою, залийте 300 мл води і кип’ятіть на маленькому вогні 15 хвилин. Наприкінці можна додати корицю. Такий чай не тільки позбавляє печії – він регулювати артеріальний тиск, розслабляє м'язи і діє як заспокійливе.