Традиційна вівсянка – не єдиний вид каші, з якої дієтологи радять починати свій день.
Пшоно не поступається своїми властивостями вівсянці. А за деякими критеріями навіть краще за неї.
Чому пшоно варто їсти зранку
Виводить токсини з організму. Пшоно багате на клітковину, яка діє як віник для кишечника. Вона проходить через травний тракт, забираючи з собою токсини та шлаки. Це сприяє регулярній дефекації та відсутності здуття живота. А загалом – відчуттю легкості.
Дає тривале відчуття ситості. На відміну від солодких каш та випічки пшоняна каша забезпечує енергією поступово. Завдяки цьому рівень цукру в крові не коливається, а отже вам не захочеться їсти вже через годину.
Сприяє обміну речовин. Пшоняна крупа містить речовини, що підтримують функціонування печінки – нашого головного фільтра. А чим краще працює печінка, тим швидше відбувається метаболізм і тим ефективніше спалюються жири.
Що додати до пшоняної каші
Як і вівсянку, пшоняну кашу можна здобрювати різними інгредієнтами, які роблять її ще кориснішою. Дуже смакує з нею:
● гарбузове насіння. Воно містить цинк і магній, які знижують рівень кортизолу – гормону стресу, який сприяє появі зайвої ваги. А також амінокислоту кукурбітин, яка бореться з паразитами (вони заважають нормальному травленню);
● соняшникове насіння. Джерело корисних жирів, які допомагають засвоювати жиророзчинні вітаміни A, D, E, K. Крім того, захищає клітини від пошкоджень – це робота вітаміну Е;
● кунжут. Зміцнює кістки та прискорює метаболізм. Сезам – речовина, яка міститься в кунжуті, допомагає розщеплювати жири;
● лляне насіння. Його цінують за високий вміст омега-3 – ці жирні кислоти зменшують запалення в кишечнику та допомагають схуднути. Желе, що утворюється при замочуванні льону, покриває стінки шлунка та кишечника, захищаючи їх та покращуючи травлення.
Важлива умова приготування корисної пшоняної каші – на воді (можна додати трохи рослинного молока) і без цукру.
Вас це може зацікавити: Ця крупа одна з найкорисніших у світі – вживати її можна хоч щодня