Людям, які схильні до підвищення тиску, лікарі радять бути особливо обережними, вживаючи алкоголь.
Гіпертонія вважається основним фактором ризику захворювань серця. Серед причин, які можуть її спричинити, – стрес, надмірне споживання солі, недостатня фізична активність, зайва вага. Ще один тригер – алкоголь – згадується рідко. Між тим, вживання алкогольних напоїв і артеріальний тиск тісно пов’язані, пояснює дієтологиня Трейсі Паркер.
Вплив алкоголю на артеріальний тиск залежить від того, скільки ви п’єте і як часто це трапляється.
Справа в тому, що алкоголь може перешкоджати належній роботі рецепторів мозку, які допомагають регулювати артеріальний тиск. Він стимулює нервову систему, прискорюючи серцебиття, і звужує кровоносні судини, що призводить до підвищення тиску.
Вживання більше трьох одиниць алкоголю (трохи більше одного келиха вина) за раз може спричинити його тимчасове підвищення.
Більше чотирьох алкогольних напоїв за раз (два неповні келихи вина) може мати тривалий вплив на здоров’я.
«Така кількість алкоголю може зупинити рецептори в мозку, які допомагають регулювати артеріальний тиск, і спровокувати його тривале підвищення. В результаті створюється навантаження на серцевий м’яз, що призводить до накопичення жиру на стінках кровоносних судин (атеросклероз) і підвищує ризик серцевого нападу або інсульту», – пояснює дієтологиня.
Також алкоголь через його високу калорійність може впливати на збільшення ваги, що є ще одним фактором ризику гіпертонії.
Вас це може зацікавити: 7 небезпечних міфів про алкоголь, які розвіяла наука