Страви на грилі – один з атрибутів літа. Готувати на відкритому вогні зручно і смачно. Але може бути не зовсім корисно для здоров’я, якщо не врахувати декілька важливих моментів.
Стейки, реберця, шашлики, крильця, риба – на вугіллі можна приготувати страви, які нічим не поступатимуться ресторанним.
Головне, зробити це так, щоб гриль не призвів до серйозних проблем зі здоров’ям. Чого саме слід боятися – знає дієтологиня Джульєтт Келлоу.
Підгоріла їжа
Це не просто зіпсований смак, а потенційна загроза раку шлунку. Провокують його гетероциклічні аміни (HCA), які утворюються, коли амінокислоти піддаються дуже високим температурам, і поліциклічні ароматичні вуглеводні (PAH), ща містяться в димі й полум'ї.
Щоб зменшити ризик захворювання, відмовтеся від обвугленої їжі.
Знизити рівень HCA допоможе маринування м’яса в таких спеціях, як імбир, часник, розмарин, куркума. Темне пиво в якості маринаду знижує вміст ПАУ на 53%, червоне вино та винний оцет – на 66%, білий винний оцет – на 79%.
Багато м’яса
Серед усіх страв на грилі переважає червоне м’ясо, яке містить насичені жири, що можуть підвищувати рівень холестерину в крові.
Аби знизити вміст насичених жирів, можна замінити яловичину та баранину на курку чи індичку. У крайньому разі – на нежирну свинину.
Разом з червоним м’ясом відмовтеся від обробленого (сосиски, мисливські ковбаски). І додайте до свого раціону-гриль лосось, сардини, скумбрію, креветки.
Харчове отруєння
Їжа, приготована на грилі, може обгоріти зовні і залишитися недосмаженою всередині. Ретельно готуйте м’ясо! Сік, який з нього витікає, повинен бути прозорим.
Фахівці з правильного харчування застерігають класти сире м’ясо поряд з посмаженим (це може спровокувати перехресне зараження) і виливати залишки маринаду від сирого м’яса на готову страву.
Якщо дотримуватися цих рекомендацій, отримаєте від приготованих на грилі страв задоволення – і жодних проблем зі здоров’ям.
Вас це може зацікавити: Які помилки в приготуванні роблять м'ясо сухим та жорстким