У кожної господині є свій коронний рецепт котлет з секретним інгредієнтом, яким вона готова поділитися. Але існують загальні правила, завдяки яким котлети виходять соковитими й ніжними.
У котлетах важливий буквально кожен інгредієнт.
М’ясо
Деякі господині віддають перевагу готовому магазинному. Однак смачніші вони виходять, якщо робити їх самостійно – з якісного, «правильного» м’яса і в правильних пропорціях. Для приготування смачних та соковитих котлет найкраще підійде лопатка, пашина, ошийок і кострець.
Ідеальною пропорцією вважається поєднання 50% свинини і 50% яловичини. Свинина дає страві соковитість та м'якість, а яловичина – насичений смак.
Хліб
Теж додає котлетам соковитості. Професійні кухарі радять додавати білий і трохи зачерствілий. Чорний та сірий хліб «спресують» фарш, і котлети не вийдуть такими пишними. Не варто додавати і розмочені сухарі – вони перетворяться на грудку. А от панірувальні сухарі котлетам підуть на користь.
Цибуля
Вона викликає багато суперечок. Декому не подобається її запах і неприємний присмак. Якщо до сирої цибулі, перекрученої на м’ясорубку або натертої на дрібну тертку, не лежить душа, можна її злегка підсмажити. У будь-якому випадку цибуля у фарші буде не зайвою – вона також забезпечує котлетам пишність.
Яйця
Це один неоднозначний інгредієнт. Вважається, що яйця тримають фарш у купі. Насправді і без них він не розпадеться. Зате білок у процесі жарки стискає м'ясні волокна, через що котлети стають «гумовими». Тому додавати їх до фаршу категорично не рекомендується.
Трохи правил
Додайте до фаршу чайну ложку крохмалю. Якраз він «тримає» фарш у купі: з’єднує всі інгредієнти, сприяє розширенню волокон м'яса і робить котлети пишними.
Перед тим, як формувати котлети, фарш слід добре відбити. Тоді котлети добре триматимуть форму.
Смажити котлети краще на вершковому або топленому маслі – так вони вийдуть ніжнішими й матимуть дуже приємний аромат і смак.
Вас це може зацікавити: Секрет фантастичних котлет: додайте до фаршу цей простий інгредієнт