Що може бути простіше фаршу на котлети? Кожна господиня знає, як його робити. Але навіть найсмачнішу страву завжди можна вдосконалити.
Більшість господинь не додає до фаршу яйця – вони роблять котлети більш жорсткими. Але для того, щоб фарш не розпадався, його потрібно чимось скріпити. Тому в нього кладуть хліб. Мало того, що він тримає все в купі, ще й вбирає зайву вологу – такі котлети стають пухкими і соковитими. Але за умови, що хліб підібраний правильно!
Свіжий чи черствий?
Питання, який хліб класти, зазвичай у господинь не виникає. Просто білий! Бажано свіжий. Але який вже є. Насправді ж, кажуть професійні кухарі, саме свіжий – найгірший варіант.
Після того, як замочений у молоці або воді хліб перекрутиться на м’ясорубці, він перетворюється на клейку субстанцію. Її потрібно дуже ретельно вмішати у фарш, щоб вийшла однорідна маса, без хлібних грудочок. Це не завжди виходить, тому в котлеті часом трапляється просто шматок хліба.
Щоб м’якоть розподілилася рівномірно, краще брати черствий білий хліб. Його не потрібно замочувати – лише перекрутити на м’ясорубку або подрібнити в блендері. Такі крихти сік з м’яса вберуть навіть краще. Тай й однорідного фаршу простіше добитися.
Якщо немає черствого хліба, чудова альтернатива – панірувальні сухарі. Результат буде аж ніяк не гірший!
Манка замість хліба
Є ще один варіант фаршу, для якого хліб не потрібен. Його заміняє манна крупа! Працює вона у страві так само, як і черствий хліб та панірувальні сухарі: вбирає вологу, набухає – і в результате маємо дуже ніжні котлети.
Що використати – хліб чи манну крупу, це на любителя.
Деякі господині взагалі додають натерту на дрібну тертку картоплину. Виходить – пальчики оближеш!