Чи безпечно для здоров'я розігрівати каву, що охолола

Що зазвичай робить більшість людей, якщо зварена кава охолола? Підігрівають її в мікрохвильовці. Однак експерти з правильного харчування радять так не робити. Це може не найкращим чином вплинути на здоровя.

Кава смакує гарячою, якщо це тільки не айс-кава, гляссе чи фраппе, які подаються холодними. Але інколи ми відволікаємося, щоб вирішити якісь справи. І згадуємо про невипитий улюблений напій, коли він стає холодним і неапетитним. Якщо нову каву готувати немає часу, не хочеться чи просто шкода виливати ту, що є, залишається один варіант – розігріти в мікрохвильовці.

Втім, дієтологи і науковці застерігають від такої процедури з двох причин.

У мікрохвильовій печі рідина розігрівається нерівномірно. Спочатку зовнішня частина, потім середина. Якщо кава з молоком простояла довго, молоко почне згортатися, а в чашці утворяться бактерії. Хтось цього може не помітити. А в людей зі слабким імунітетом напій може спровокувати бактеріальну інфекцію.

Кава без молока теж не любить повторного нагрівання. Через пів години після приготування в ній починають відбуватися хімічні процеси. Справа в тому, що в кавовому зерні у великих концентраціях містяться хлорогенові кислоти. Вони значною мірою впливають на смак та аромат кави. «Повторне нагрівання кави руйнує хлорогенові кислоти, які розпадаються на кавову та хінну кислоти. Вони мають гіркуватий присмак. Відповідно, кава після розігрівання – теж», – пояснює Вероніка Бельчіор, біолог, доктор наук.

Якщо ж вибору немає і каву треба підігрівати (раптом це була останні порція в господарстві, а вам вкрай необхідно підбадьоритися), науковці радять робити це принаймні в духовці, а не в мікрохвильовці. У такому разі бактерій загинуть і не завдаватимуть вам клопоту.

Вас це може зацікавити: Названо найшкідливіший спосіб заварювання кави

Чому пити каву перед шопінгом небезпечно для вашого гаманця, – пояснюють психологи

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист