Якщо з певних причин вам рекомендована безглютенова дієта або ви самі вирішили на неї сісти, варто «запам’ятати в обличчя» ці продукти і обходити їх стороною. Тим більше, що їх є чим замінити.
Глютен – це білок або, як його називають, клейковина, яка міститься у зернових культурах.
У деяких людей проявляється алергія або чутливість до глютену (остання сприяє виникненню синдрому подразненого кишківника). У 1% людей на планеті через генетичний збій спостерігається повне несприйняття глютену (це називається целіакія) – кишківник не може його перетравлювати.
У таких випадках вихід один: дотримуватися безглютенової дієти. Але обмежуючи себе, можна отримати дефіцит інших корисних мікроелементів, не кажучи вже про стрес. Тому краще не просто відмовитися від певних продуктів, а підшукати їм заміну.
Хліб
Глютен є у борошні зі злаків, відповідно, і в хлібі. Тому випічка, у тому числі й лаваш, не ваш варіант. Хіба що на пакуванні є напис «не містить глютену».
Альтернатива: хліб з рисового, соєвого, картопляного борошна чи кукурудзяні коржі.
Десерти
Джерело глютену у смаколиках – тортах, тістечках тощо – борошно. Протеїнові батончики, на які ви маєте надію, теж «поза законом».
Альтернатива: морозиво, йогурт, желе, свіжі фрукти.
Макаронні вироби
Навряд чи той, кому призначена безглютенова дієта, у цьому сумнівався: всі макаронні вироби потрібно викреслити з раціону. Причина та сама, що і в перших двох пунктах.
Альтернатива: макарони з кукурудзи, гречаного борошна, нуту, рисова локшина.
Сухі сніданки
На щастя, не всі, але переважна більшість. Тому уважно читайте склад продукту і шукайте позначку «без глютену».
Альтернатива: пластівці з рису, кукурудзи.
Супи
Якщо ви приготували суп власноруч і поклали туди тільки те, що вам дозволяється в межах дієти, - на здоров’я! Головне, не додавати туди макарони. Інша справа, замовляти перші страви в ресторані – там для загущення супу може використовуватися борошно. Тому проконсультуйтеся у офіціанта, перш ніж робити замовлення.
Альтернатива: супи з овочів, м'яса чи риби, які не містять клейковину.
Пиво
Один з інгредієнтів цього слабоалкогольного напою – ячмінний солод, який містить глютен.
Альтернатива: безглютенове пиво.
Веганське м’ясо
Звідки глютен у веганській страві? З сейтану, який часто стає основою для таких продуктів (сейтан виготовляють із пшеничного білка). Тому всі ці веганські штучки, на які ви могли покласти око, теж доведеться викреслити зі списку дозволених продуктів.
Альтернатива: веганське м'ясо із сої.
Соуси
Так, глютен є навіть у заправках для салатів та соусах – для згущення в них використовується борошно! Тому з кетчупами будьте дуже обережні.
Альтернатива: безглютенові соуси. Такі згущуються з допомогою кукурудзяного крохмалю.
Ліки
При виготовленні ліків глютен часто використовується як сполучна речовина. Уважно читайте інструкцію! Якщо призначений лікарем препарат вам не підходить, завжди можна підібрати інший.
Альтернатива: препарати без глютену.