Рівень цукру в крові відіграє вирішальну роль в метаболізмі і загальному здоров’ї. Його різкі коливання не кращим чином впливають на організм. Коригування деяких харчових звичок і способу життя допоможе цього уникати.
Різкі перепади рівня цукру крові викликають збій у роботі нейронів, що призводить до підвищення апетиту й переїдання. В результаті спостерігається порушення ліпідного обміну, зростання рівня холестерину у крові, ризик розвитку атеросклерозу і серцево-судинних захворювань. І це далеко не всі наслідки «стрибків» цукру. Саме тому його бажано регулювати. Доктор Рейчел Пол знає, як утримати рівень цукру на належному рівні.
Вживайте вуглеводи під час трапези в останню чергу. Це сповільнює травлення та засвоєння глюкози. Хліб, десерт і навіть фрукти натщесерце різко підвищують рівень цукру в крові. Якщо ж починати день з білків, цукор так сильно не підскочить.
Вживайте резистентний крохмаль. Резистентний крохмаль та охолодження продуктів перед вживанням – один із надійних способів покращити рівень цукру в крові. Він міститься в таких продуктах, як картопля, рис і макаронні вироби, стає ще кориснішим, якщо ці продукти варять і потім охолоджують перед вживанням. Цей процес, відомий як ретроградація, змінює структуру крохмалю, роблячи його більш стійким до травлення.
Віддавайте перевагу цільним зернам. Вони довше перетравлюються, а отже повільніше вивільняють глюкозу в кров. Це допомагає запобігати стрибкам і падінням цукру в крові.
Введіть в раціон більше білка. Він має бути важливою частиною раціону, оскільки для здоров’я має неоціненне значення. Яйця, лосось, сир, йогурт повинні бути його основними джерелами.
Харчуйтеся збалансовано. Білок допомагає довше залишатися ситими, корисні жири сприяють стабільному рівню енергії, а клітковина підтримує здоров’я кишечника. Організм під час кожного прийому їжі повинен отримували всі необхідні поживні речовини.
Краще жуйте, а не пийте. Доктор Пол радить не робити смузі, а з’їсти його інгредієнти в тому вигляді, в якому вони є. Смузі (особливо ті, що містять переважно фрукти з високим вмістом цукру) швидко засвоюються і так само швидко підіймають цукор в крові. Якщо їжу жувати, організм переробляє її повільніше і повільно вивільняє глюкозу в кров. Жування також активує гормони, які сприяють ситості, і допомагає запобігти переїданню.
Гуляйте після трапези. Доктор Пол вважає ходьбу простим способом схуднути і контролювати рівень цукру в крові. Ви навіть не уявляєте, який результат може мати 10-хвилинна прогулянка.
Спіть достатньо. Якщо не висипатися, тіло вироблятиме більше кортизолу (гормону стресу), що може призвести до підвищення рівня цукру в крові та резистентності до інсуліну. 7-8 годин сну – це обов’язково!
Уникайте стресу. Хронічний стрес тісно пов’язаний зі збільшенням тяги до солодкої їжі з високим вмістом вуглеводів, через що важче контролювати рівень цукру в крові.
Вас це може зацікавити: Дієтологиня назвала фрукти, корисні при діабеті