У хворих на діабет жорсткі обмеження в харчуванні – продукти з високим глікемічним індексом можуть запустити небажані реакції в організмі. Це стосується і фруктів. Але не всіх.
Фрукти – джерело вуглеводів, які поліпшують ефективність роботи мозку і дають енергію. Без них людина стає млявою, знесиленою, відчуває сонливість, а часом – запаморочення.
Ті, в кого діагностовано діабет, повинні бути обережними з вуглеводами і, відповідно, з фруктами. Однак це не означає, що їх потрібно викреслити з раціону. Адже крім природніх цукрів вони містять багато клітковини.
«Клітковина уповільнює травлення – це допомагає нам довше відчувати себе ситими. Заодно вона запобігає стрибкам рівня цукру в крові», – пояснює дієтологиня Кейт Паттон.
Деякі фрукти мають нижчий глікемічний індекс, ніж інші, каже Паттон. І вони – найкращий вибір для діабетиків.
У цьому списку – яблука, груші, вишні, персики, нектарини, малина, абрикоси, чорна і червона смородина, аґрус, апельсини, полуниця, чорниця, гранат, виноград.
Однак є ряд фруктів, про які справді краще забути – вони можуть спричинити різке підвищення рівня цукру в крові.
Це манго, ананас, кавун.
Банани, на думку дієтологів, знаходяться десь посередині цих двох груп фруктів. Їх можна вживати в дуже невеликих дозах і бажано зелені – у спілих цукру набагато більше.
Вас це може зацікавити: Скільки часнику їсти щодня, щоб уникнути тромбозу і діабету