Не всі жири шкідливі для організму. Але деякі з них мають дуже погану репутацію.
Всупереч поширеній думці, відмова від жирів – погана ідея. Вони – важлива умова збалансованого харчування. Однак користь організму приносять тільки здорові жири. Решта просто сприяє набору зайвих кілограмів і закупорює артерії. А все це разом призводить до захворювань серцево-судинної системи і зокрема – інфаркту.
Яких жирів слід уникати в першу чергу – пояснює дієтологиня Мішель Рутенштейн.
Вершкове масло. Воно є практично в кожному холодильнику і використовується регулярно – для смаження, у випічці, як намазку для бутербродів. Втім, цей продукт містить насичені жири, які підвищують рівень холестерину та сприяють запаленню. Незалежно від того, у якому вигляді його вживати, вершкове масло створює проблеми для серця. В якості альтернативи можна розглянути масло гхі.
Смалець. Свинячий жир був дуже популярним раніше. Останнім часом все частіше з’являється в кулінарних рецептах. Він має свої переваги для здоров’я, але якщо вживати його в дуже малих дозах. Загалом же з ним варто бути дуже обережними, особливо коли йдеться про приготування їжі на високій температурі. Експерти радять у таких випадках заміняти смалець на олію авокадо.
Кокосова олія. Часто її називають здоровим вибором, однак це не зовсім так. Вона містить майже 90% насичених жирів і сприяє підвищенню рівня поганого холестерину та утворенню артеріальних бляшок. Дієтологиня радить вживати її в мінімальних кількостях, частково замінивши оливковою олією або олією авокадо – вони багаті на мононенасичені жири та позитивно впливають на здоров’я.
Пальмова олія. Нею лякають усіх, кому не байдуже його здоров’я. Пальмова олія міститься в багатьох оброблених харчових продуктах і сприяє інсулінорезистентності та запальним процесам. Тож вживання снеків, у складі яких вона є, слід звести до мінімуму.
Жирні молочні продукти. Молоко – неоднозначний продукт. Воно містить цілий ряд корисних мікроелементів і жирів, і разом з тим – насичені жири та холестерин, які закупорюють артерії та завдають удару по здоров'ю серцево-судинної системи. Відмовитися від них було б нерозумно. Тому дієтологи радять вибирайте молочні продукти з меншим процентом жирності.
Вас це може зацікавити: 5 видів рослинної олії, найбільш шкідливі для смаження
Дієтологи назвали 5 продуктів, які закупорюють артерії і провокують захворювання серця