Гриль – один з найсмачніших способів приготування риби. Його мінус – риба зазвичай прилипає до решітки. Але є кілька ефективних прийомів, які дозволять цього уникнути.
Навіть той, хто живе в міській квартирі і не має дачі, часто запікає рибу на решітці – в духовці. І стикається з тією ж проблемою, яка виникає й під час приготування на свіжому повітрі: риба прилипає, а коли її намагаєшся зняти, стейк чи тушка розпадається.
Однак досвідчені господині кажуть, що цій проблемі можна зарадити кількома способами.
Гарно помийте решітку. Саме так – дуже гарно, щоб на ній не залишалося решток після попереднього сеансу запікання. По-перше, вони будуть підгорати. По-друге, за них «чіплятиметься» риба.
Змастіть решітку олією. Але спочатку добре розігрійте решітку. Потім ретельно протріть її паперовим рушником, змоченим в олії. Це створить на ній полімерний шар, який не дасть рибі прилипнути.
Змастіть рибу олією. Це збільшить шанси на те, що вона гарно відходитиме від решітки.
Використайте алюмінієву фольгу. Загорніть в неї рибу – і фольга стане бар’єром між нею та решіткою. Смак не зміниться. Але запікатися риба буде довше. До того ж доведеться її кілька разів перевернути, щоб гарно підрум’янилася.
Зробіть «подушку» з цитрусових. Бар’єром між рибою й решіткою можуть стати апельсини або лимони. Зазвичай їх нарізають на скибочки й кладуть зверху на рибу, а в цьому варіанті навпаки: спочатку цитрусові, потім риба. І запікайте, як завжди. В результаті отримаєте страву з приємним кислуватим фруктовим присмаком.
Якщо з якихось причин попередні варіанти вам не підійшли, залишається одне – зняти рибу з решітки без шкірки. Доведеться пожертвувати її нижньою частиною. Зате вдасться зберегти форму тушки.
Вас це може зацікавити: У чому обваляти рибу замість борошна, щоб вбирала менше жиру під час смаження
Чому подавати рибу з лимоном корисно для здоров’я
На якій олії найкраще смажити рибу, щоб утворювалося мінімум токсичних речовин