Спаржа не містить холестерину, жиру і має низький вміст натрію. Це тільки незначна частина аргументів на користь того, щоб вона регулярно з’являлася у нашому раціоні.
Усього п'яти стебел спаржі вважаються однією порцією. Цього буде достатньо, щоб відчути її переваги для організму, вважає британський дієтолог Нікола Шубрук.
Як саме спаржа впливає на наш організм?
Сприяє здоров’ю кишечника
Завдяки вмісту великої кількості інуліну, спаржа діє як пребіотик, живлячи корисні бактерії, що живуть у нашій травній системі. Інулін сприяє кращому засвоєнню поживних речовин, є джерелом харчових волокон і має проносні властивості. Усе це сприяє безперебійній роботі кишечника, запобігає здуттю живота та закрепу.
Збалансовує рівень холестерину
Дослідження показують: спаржа здатна пов'язувати жовчні кислоти. Це сприяє хорошому метаболізму холестерину, а також ліпідному обміну.
Знижує артеріальний тиск
Збільшення споживання калію при одночасному зменшенні споживання солі позитивно впливає на гіпертонію. Спаржа є гарним джерелом калію, одна порція забезпечує близько 5% від рекомендованої добової норми.
Крім того, дослідження на тваринах показують, що природна сполука, що міститься в спаржі, діє як інгібітор ангіотензинперетворюючого ферменту, допомагаючи розширювати кровоносні судини та знижувати кров'яний тиск.
Сприяє зниженню ваги
Перш за все, завдяки низькій калорійності (20 ккал/100 г) і високому вмісту клітковини, яка очищає травний тракт, виводить зайву рідину, поліпшує метаболізм. Дослідження показують: якщо вживати спаржу регулярно протягом 20 днів, можна позбутися близько 3 кілограмів ваги.
Полегшує запальні стани
Спаржа не тільки багата на вітаміни А, С та Е, але й містить рослинні сполуки поліфеноли, які мають протизапальну дію.
Зменшує симптоми ревматоїдного артриту
Одна з протизапальних речовин у складі спаржі – фолат. Він допомагає полегшити біль, пов’язаний із запаленням суглобів, характерним для артриту.
Покращує стан кровоносних судин
Флавоноїд рутин підвищує проникність капілярів, зміцнює кровоносні судини та захищає їх від крихкості. Крім того він запобігає затвердінню артерій, зменшуючи в'язкість крові.
Корисна для вагітних
Спаржа багата на фолієву кислоту – вітамін, необхідний для утворення еритроцитів та поділу клітин. Вона є важливою поживною речовиною під час вагітності, оскільки незамінна для повноцінного розвитку плода.
Полегшує похмілля
Існують припущення, що спаржа допомагає полегшити деякі симптоми похмілля завдяки вмісту клітковини та флавоноїдів. Також вона зменшує пошкодження печінки, спричинене надмірним вживанням алкоголю.
На жаль, через високий вміст пуринів (сполук, що збільшують вироблення сечової кислоти) спаржу не радять вживати людям з каменями в нирках, алергікам та при подагрі.
Вас це може зацікавити: Спаржа, запечена в духовці з яйцем та гірчичним соусом – легкий і смачний рецепт
Спаржа зі смаженою куркою й оригінальним соусом - рецепт смачної страви на вечерю