Лимон до риби – це не просто питання смаку чи естетики. Ця традиція корисна й з інших причин.
Рибу часто запікають з лимоном. Або подають її з лимоном на стіл. І це абсолютно правильно, кажуть кухарі і лікарі. Пояснюємо, чому.
Для посилення смаку
Кислоти, які містяться в лимонному соці, реагують з білками риби, розщеплюючи їх і створюючи нові смакові сполуки. Цей процес називається кислотний гідроліз і призводить до отримання більш ніжної та ароматної риби.
Для нейтралізації запахів
Іноді риба може мати досить сильний і не дуже приємний запах, який відштовхує. Лимонна кислота – природний дезодорант, який може нейтралізувати це амбре.
Для тривалого зберігання
Лимонна кислота пригнічує ріст бактерій, що дозволяє довше зберігати рибу свіжою. Вважається, що вперше додавати до риби лимон почали в середземноморській та азіатській кухні саме з цією метою.
Для здоров’я
Крім кулінарних переваг, лимон у поєднанні з рибою має ряд переваг для здоров’я. Це хороше джерело вітаміну С – антиоксиданту, який підтримує імунну систему. Лимонний сік також може допомогти знизити рівень холестерину та зменшити запалення в організмі. Крім того, не варто забувати про те, що риба – цінне джерело білку. А лимон сприяє кращому його засвоєнню.
До речі, гуру кулінарії кажуть, що з усіх цитрусових лимон найкраще доповнює рибу. Лайм чи апельсин мають більш інтенсивний смак, який може замаскувати – буквально перекрити – природний смак риби. У той час як лимонний сік доповнює його своєю збалансованою кислотністю.
Вас це може зацікавити: 3 причини відмовитися від риби тілапії