5 причин, чому дитина скрегоче уві сні зубами

Майже у 30 % дітей віком до 7 років спостерігається нічний скрегіт зубів. Побутує думка, що це симптом глистів. Однак лікарі запевняють: причина інша, і вона може бути не одна.

У медицині скреготіння зубами називають бруксизмом. Як правило, це триває близько 10 секунд. Будити дитину в такій ситуації лікарі не радять. А от спробувати виявити причину скреготіння наполегливо рекомендують. 

Що ж насправді може спричинити бруксизм?

Стрес. Дитяча психіка дуже нестабільна. Будь-яке емоційне навантаження – нова вихователька, насварили батьки, не поділив щось з ровесниками – може стати стресом. А стрес викликає гіпертонус жувальних м’язів.

Біль. Часто бруксизм може бути реакцією на зубний біль. У маленький дітей – при прорізуванні молочних зубів (їм і болить, і свербить – все заразом). У старших – коли відбувається зміна молочних на корінні. Намагаючись зменшити свербіж, дитина уві сні може стискати щелепи.

Авітаміноз. Йдеться про дефіцит вітамінів групи В, магнію та кальцію. Вони знижують збудження нервової системи і впливають на скорочення м'язів. Коли їх недостатньо, дитина спить досить тривожно.

Аденоїди. Коли в носоглотці розростається тканина, носові ходи звужуються, дитина починає дихати ротом. Це аж ніяк не сприяє спокійному сну, і маля може несвідомо скреготати зубами.

Неправильний прикус. Бруксизм може викликати нерівномірне навантаження на щелепи і неповне їх замикання. Загалом стоматологічні проблеми стають причиною  10% випадків бруксизму.

Що робити

Бруксизм не можна назвати захворюванням. Це, скоріше, явище, яке здатне призвести до ускладнень.

Найперша проблема – дитина нормально не висипається, вранці почуває себе розбитою.

З часом скреготіння зубів може призвести до підвищеної чутливості зубів, стирання емалі та розвитку карієсу.

Щоб уникнути цих неприємностей, слід показати дитину фахівцям – стоматологу, ЛОРу і неврологу.

Вдень потрібно давати дитині більше твердої їжі (яблук, моркви тощо). І слідкувати, щоб у раціоні було достатньо продуктів з високим вмістом магнію, кальцію та вітамінів групи В.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист