Від кольору банана і його фази дозрівання залежать не тільки його смакові якості, а й набір поживних речовин. Які плоди найкорисніші для організму?
Комусь подобаються яскраво-жовті банани, а хтось вибирає виключно зелені або такі коричневі, яким, на думку більшості людей, місце на смітнику. Кожен отримує від фрукту користь, але різну – в залежності від кольору.
Зелені банани
Забезпечують енергією на тривали час. У зелених фруктах найбільше крохмалю. Він повільно розщеплюється у тонкому кишечнику, тому глюкоза виділяється в кров поступово, а значить, рівень цукру в крові підвищується повільно. Вони рекомендуються діабетикам і людям, які контролюють свою вагу, оскільки відчуття ситості триває довше.
Стримують апетит. Вони майже не містять фруктози та глюкози – простих цукрів, які забезпечують організм швидкою енергією.
Сприяють травленню. В них так багато клітковини, що тонкий кишечник не може її перетравити. Вона розщеплюється в товстому кишечнику, стимулюючи ріст бактерій і сприяючи розвитку кишкової флори.
Підтримують здоров’я серця, м’язи й нервову систему. В зелених бананах утричі більше калію, який відповідає за обмін нервовими імпульсами і процеси росту м'язів,роботу серця і регулює артеріальний тиск.
Жовті банани
Джерело магнію. Цей мікроелемент є у всіх бананах, але в жовтих – найбільше. Магній важливий для скорочення м’язів: його дефіцит може виражатися у м’язових судомах. Також він зміцнює зубну емаль та кістки.
Джерело білків. Їх удвічі більше, ніж в інших бананах. А білок, як відомо, це будівельний матеріал для всього організму.
Коричневі банани
Здається, вони більш придатні для випічки. Але насправді і як самостійний продукт мають переваги для організму.
Борються зі стресом та втомою. Такий ефект дає високий вміст простих цукрів (фруктози та глюкози), які легко розщеплюються, швидко потрапляють у кров (саме тому небезпечні для діабетиків) і провокують сплеск енергії. Вони корисні після тренувань, щоб поповнити затрати енергії. Але не мають сенсу перед заняттями спортом, оскільки мають нетривалу дію.
Легко засвоюються. Вміст крохмалю в них падає, тому перетравлюються вони швидше.
Тож який банан корисніший? Той, чиї поживні властивості найкраще підходять вам в конкретний момент.
Вас це може зацікавити: Що буде, якщо їсти банани натщесерце – пояснює дієтолог