Чи можна вживати прострочений кисломолочний сир без шкоди для здоров'я

Не поспішайте викидати кисломолочний сир, у якого вже вийшов термін придатності. Спочатку перевірте, чи він зіпсувався.

Дуже прикро знайти в холодильнику пачку кисломолочного сиру і виявити, що він вже прострочений. Хтось без роздумів викине його в сміття, а хтось приготує сирники на свій страх і ризик – «щоб добро не пропадало». Останні можуть бути цілком праві. Але їсти чи не їсти прострочений продукт – залежить від ряду нюансів.

Скільки сир може зберігатися в холодильнику

Кисломолочний сир – це м’який сир, тому не може зберігатися так довго, як витримані тверді.

Якщо він лежав у найхолоднішій частині холодильника (на нижніх полицях і ближче до задньої стінки) і ще не відкривався, є шанс, що не зіпсувався навіть після закінчення терміну придатності, пише Eating Well. У деяких випадках він може бути придатним для вживання впродовж тижня.

Однак це можливо тільки якщо його відразу поклали в холодильник після покупки, якщо там встановлено правильний температурний  режим (не вище +5°С)  і чи був сир герметично запечатаним.

Як зрозуміти, чи сир не зіпсувався

Навіть якщо всіх перерахованих умов було дотримано, вживати прострочений кисломолочний сир можна тільки у випадку, якщо ви переконані: він не зіпсувався.

Як це зрозуміти? Досить легко. Просто оцініть його:

● зовнішній вигляд. Плями цвілі у вигляді сірувато-зеленого або чорного нальоту на поверхні сиру чи внутрішньому боці контейнера однозначно свідчать про непридатність для вживання;

● запах. Надто кислий або схожий на запах дріжджів? Викидайте, не замислюючись!

● смак. Логічно, що в кисломолочного сиру він кислуватий. Але в зіпсованого – надто виразний, неприємний, інколи навіть з гірчинкою. Такий хочеться відразу виплюнути. Якщо ж помічаєте просто незначне відхилення смаку, приготуйте з нього сирники або використайте для якоїсь іншої страви, де передбачена термічна обробка продуктів. Так ви не отруїтесь, і гроші не пропадуть даремно.

Вас це може зацікавити: Справжній сир чи підробка: 3 прості способи перевірити якісь продукту

Кисломолочний сир: чим корисний і кому категорично не рекомендується

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист