Кисломолочний сир – улюблена їжа прихильників правильного харчування й тих, хто слідкує за свою вагою. Але декому його краще виключити зі свого раціону.
Чому потрібно їсти кисломолочний сир
Багато хто без кисломолочного сиру не може навіть дня. І це правильний вибір. Адже до його складу входять поживні речовини, вкрай необхідні організму:
білок. В 100 грамах сиру середньої жирності міститься майже 20 грам білку. Основний білок – казеїн: він повільно перетравлюється і забезпечує тривале відчуття ситості та зростання м'язової маси;
вуглеводи. Їх небагато, і в основному це лактоза – натуральний цукор;
амінокислоти. Вони знижують ризики захворювань серця та судин, включаючи інфаркти та інсульти. Наприклад, метіонін бере участь у процесі регенерації стінок кровоносних судин і регулює обмін жирі;
вітаміни. Містить вітаміни групи B (у тому числі й B12, необхідний для нормальної роботи всієї нервової системи і системи кровотворення), вітамін А (важливий для підтримки зору, правильного росту клітин та нормального функціонування імунної системи). Також у ньому є вітаміни D, С, Е;
мінерали. Кальцій, магній, селен, фосфор відіграють основну роль у формуванні кісткової тканини. Також вони задіяні в енергетичному обміні організму.
Кисломолочний сир корисний для контролю ваги, оскільки має низьку калорійність. Він незамінний для здоров'я кісток, відновлення м'язів, підтримки імунної системи.
Не можна – і крапка!
Для вживання сиру існує ряд протипоказань.
● Непереносимість лактози. Цей натуральний цукор важко перетравлюється. Якщо в організмі мало ферментів, що розщеплюють лактозу, можуть виникати спазми в животі і метеоризм. У більш складних випадках – нудота і діарея.
● Непереносимість казеїну. Може виражатися як у вигляді легкої алергічної реакції (висип), так і серйозної (утруднення дихання і анафілаксія).
● Захворювання нирок. Через високий вміст білку сир навантажує нирки. Якщо ж є хронічні захворювання цього органу, завдяки сиру він постраждає ще більше.
● Гастрит. Сир багатий на молочну кислоту, яка подразнює слизову шлунку. Тому його не варто їсти людям із підвищеною кислотністю та печією.
Корисного – в міру
Навіть якщо вам можна їсти кисломолочний сир, не слід ним зловживати. Максимум 300 грамів – допустима денна норма.
Але при цьому важливо, щоб продукт був якісним – без добавок, які не мають нічого спільного з поняттям «здорове харчування». Перш за все, це крохмаль та емульгатори.