Молоко – одне з основних джерел кальцію. Але якщо з якихось причин ви його не п’єте, не біда. Є продукти, де цього життєво необхідного елементу міститься навіть більш.
Кальцій потрібен нам не тільки для будівництва та підтримки міцності кісток і зубів. Він впливає на роботу м’язів, нервів і серця, сприяє швидшому згортанню крові і вивільненню гормонів, регулює артеріальний тиск.
Традиційно найкращим джерелом кальцію вважається коров'яче молоко: одна склянка містить його близько 300 міліграмів. Однак, за слова деякі продукти можуть похвалитися ще більшим вмістом цього мікроелементу.
Тофу, 500 мг/склянка
Попри те, що тофу містить рослинний білок, кальцію в ньому дуже багато. Адже в процесі виробництва цього продукту часто використовується сульфат кальцію, пояснює дієтологиня Елісон Елліс.
Фета, 490 мг/100 г
Ще один рекордсмен з вмісту кальцію. Фета має суттєву перевагу над іншими сирами: низький вміст жиру та калорій. Завдяки цьому вона вважається найкориснішим варіантом сиру для контролю ваги та здоров’я кісток.
Мигдаль, 363 мг/склянка
Цей горіх багатий на рослинний білок, корисні жири, клітковину та вітамін Е. А ще – на кальцій. Тому є сенс частіше брати його для перекусу. Втім, зловживати не варто, враховуючи його високу калорійність.
Насіння чіа, 330 мг/4 столові ложки
Крім кальцію насіння чіа містить омега-3 жирні кислоти, антиоксиданти, білок, клітковину – все, що організму потрібно для нормального функціонування і контролю ваги. Тому смузі, салати чи каші з додаванням чіа мають стати частиною щоденного раціону.
Сардини, 351 мг/100 г
Самі по собі сардини – їхнє м’ясо – не настільки багаті на кальцій. Основна його кількість міститься в кістках консервованої риби, тому сардини обов’язково слід вживати з ними. Це абсолютно безпечно.
Вас це може зацікавити: Дефіцит кальцію в організмі: чим загрожує, як розпізнати і як з ним упоратися