Справжній сир чи підробка: 3 прості способи перевірити якісь продукту

У домашньому – базарному сирі – більшість господинь вже давно розчарувалася: на вигляд нічого, а от смак викликає питання. Однак і магазинний не завжди вселяє довіру. Як переконатися, чи сир справжній, без домішок? З допомогою нехитрих способів.  

Що таке справжній сир

Перш, ніж перевіряти якість сиру, слід розібратися, яким він має бути. У натуральному продукті немає нічого, крім молока. Сир з нього виходить після того, як його сквашують, додаючи закваску з молочнокислими бактеріями або з сичужним  ферментом. Після цього зціджують сироватку – і продукт готовий до споживання.

Але це в ідеалі. На практиці, аби здешевити виробництво, до нього чого тільки не додають: олію (вона підвищує жирність), крохмаль (збільшує вихід готового продукту), кефір, соєвий білок тощо.

Щоб перевірити склад сиру, можна звернутися в лабораторію – там його розберуть буквально на молекули. Але можна піти й простішим шляхом – перевірити в домашніх умовах.

Спосіб 1. У гарячій воді

Невелику грудочку сиру покладіть до окропу. Що з ним відбувається? Якщо повністю розплавився і перетворився на пластичну масу, але вода при цьому залишилася чистою, вам можна позаздрити – це якісний продукт. Ненатуральний сир поводитиме себе інакше: він розпадеться на пластівці. Ще одна ознака того, що в ньому присутні добавки, – наявність жирної плівки на поверхні води.

Спосіб 2. За допомогою йоду

Найчастіше у підробленому сирі зустрічається крохмаль. Візуально його розпізнати не вийде, на смакові якості продукту він теж практично не впливає. Але якщо на нього капнути йоду, крохмаль вступить з ним в реакцію, і сир посиніє. Таким способом можна вирахувати кефір, білок соєвого типу, воду, фруктові добавки і навіть… вапно!

Спосіб 3. За кімнатної температури

Перевірити, чи не додали до сиру рослинний жир (зокрема, пальмова олія), ще простіше. Просто не кладіть шматочок в холодильник – залиште на столі. За кілька годин перевірте, як він почувається. Якщо в нього з’явився інший смак та запах, це натуральний продукт – в теплі він починає прокисати. А якщо вкрився жовтою плівкою, але запах і смакові якості лишилися незмінними, перед вами сирний продукт з додаванням олії.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист