Кухонні рушники й ганчірки, які використовуються для витирання пилу, зазвичай такі брудні, що вручну випрати важко. Але запускати заради них пралку неекономно, тому дехто пере разом з одягом. Чи правильно це?
Всі знають, що прання потрібно сортувати: біле не можна класти в барабан з кольоровим, вовняні речі – з бавовною. Кухонні рушники й ганчірки стоять у цьому переліку окремо. І для цього є вагомі причини.
Причина 1. Бактерії
Якщо ви дістали з пральної машини чистенькі рушнички, це означає, що з них зійшов бруд. А як що до бактерій, яких на подібних речах мільйони? Якась частина загинула. Але точно не всі. У більшості випадків ми використовуємо програму прання при температурні до 40°С. Дослідження показали, що вона знищує близько 70% бактерій. Наприклад, кишкову паличку точно ні – вона гине при температурі 65°С. Отже, вона просто потрапить у барабан і розповсюдиться на всі речі, які там є.
Причина 2. Нижня білизна
Насправді причина та сама – бактерії. Але тепер рушники й ганчірки їх не розповсюджують, а збирають – відбувається обмін. На брудній білизні, до речі, живе близько 100 млн бактерій і кишкова паличка. Де вони опиняються під час прання? Звісно ж, на кухонних рушниках, якими ми потім будемо витирати ложки, виделки та тарілки. Тому сусідство «рушники – нижня білизна» абсолютно неприпустиме.
Найправильніше (хоч і марнотратно) прати кухонне ганчір’я окремо. Обов’язково при високій температурі – навіть якщо вручну. А коли висохне, слід пройтися по ньому гарячою праскою.
Вам може бути цікаво: Як часто потрібно прати джинси: такої відповіді ви точно не очікували