Як часто потрібно прати джинси: такої відповіді ви точно не очікували

Для багатьох людей джинси – один з найулюбленіших видів одягу. Але буквально після кожного прання вони потроху втрачають свій колір. Давайте розберемося, як часто потрібно їх прати, щоб служили якомога довше.

Що робити з бактеріями

Прання – ворог джинсів: воно робить тканину грубішою і світлішою. Довговічність джинсів – настільки болюча тема, що існує навіть відповідна статистика з цього приводу. Вона свідчить, що 37% людей перуть джинси після того, як вдягли їх 5-6 разів, а 16% – після 7 разів. Причому перуть в основному не тому, що вони забруднилися зовні – просто «там багато бактерій».

Аби переконатися, наскільки відрізняться кількість бактерій в залежності від тривалості носки, було проведено спеціальний експеримент. Результат здивував дослідників. Адже виявилося, що тиждень ви носите джинси чи місяць – бактерій приблизно однаково. Це означає, що прати часто просто немає сенсу.

Такої точки зору дотримується і директор з дизайну компанії Levi's Пол О'Ніл: він пере свої джинси «кожні 30–50 носок». Або по мірі забруднення. З особистого досвіду Пол радить прати їх окремо від інших речей, у прохолодній воді і в щадному режимі. І в жодному випадку не сушити в машинній сушарці – тільки на вулиці. Тоді денім довше зберігатиме свій колір і якість.

Тим, хто готовий прати джинси виключено через бактерій, експерти радять покласти їх на ніч у морозильну камеру (загорнувши попередньо в пакет). Після цього зникнуть не тільки бактерії, а й запахи, якщо вони були.

Як правильно прати джинси

Якщо джинси забруднилися локально, плями можна видалити вологою губкою.

Але якщо ситуація критична, доведеться прати. У цьому випадку варто дотримуватися певних порад, які допоможуть продовжити життя вашим улюбленим джинсам:

● не замочуйте заздалегідь;

● обов’язково перед пранням виверніть джинси навиворіт;

●  температура води повинна бути не вище 40°;

● обирайте делікатний режим прання на низьких обертах;

● додайте в барабан трохи оцту під час прання;

● не використовуйте машинний віджим.

Як правильно сушити

Так, це теж має значення!

Нагадаємо пораду директора з дизайну компанії Levi's: ніякої машинної сушки!

Джинси мають висохнути природнім способом – на мотузці. Але не в природній позі: експерти рекомендують вішати їх «вгору ногами». Або ж сушити в горизонтальному положенні.

Але краще це робити як можна рідше.

Раніше ми розповідали: Порошок чи гель для прання: розбираємось, що краще й вигідніше

А також: Не припускайтесь цієї частої помилки: 5 речей, які не можна класти в пральну машину

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист