Якщо побілів шоколад: чи безпечно його вживати і що з ним точно не варто робити

Знайома картина: шоколад трохи полежав у холодильнику і вкрився білим нальотом або на ньому з’явилися білі плями? Для більшості людей це знак, що солодощі зіпсувалися і їх потрібно викидати. Чи справді це так?

Цвітіння шоколаду

Білий наліт на шоколаді у нас асоціюється з пліснявою. А що ми робимо, коли продукти нею покриваються? Викидаємо! Однак це різні речі і порівнювати їх не варто. Пліснява – мікроскопічний ниткоподібний грибок, який виділяє токсини. Наліт на шоколаді – це природній процес, так зване «цвітіння шоколаду», яке про якість продукту не свідчить.

Цвітіння шоколаду відбувається, коли молекули усередині нього починають рухатися, і з нього виділяється цукор або масло.

Це може статися при підвищеній вологості повітря. З шоколаду випаровується волога, а разом з нею виходить і цукор, який потім кристалізується.

Інша причина – перепади температур. У такому разі з десерту на поверхню плитки виділяється какао-масло.

Результат в обох випадках один: на шоколаді утворюється наліт.

Як використовувати побілілий шоколад

Використовувати такий шоколад можна як завгодно. Наприклад, з’їсти. Попри те, що вигляд він має не надто апетитний, залишається абсолютно не шкідливим. Але його смак може трохи змінюватися. 

Як варіант – побілілий шоколад можна використати у випічці. Тут різницю смаку точно не відчуєте.

Як не слід використовувати шоколад із білим нальотом

Напевно, єдине застереження – не додавати його у фондю. Проте це виключно питання естетики. Коли шоколадна плитка розтопиться, білий наліт нікуди не подінеться. І замість фруктів у чорному шоколаді ви отримаєте якесь візуально непривабливе непорозуміння.

Раніше ми писали про те, які продукти, вкриті цвіллю, слід викинути відразу, а які можна їсти

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист