Що робити, якщо на продуктах з'явилася пліснява – зрізати і з’їсти чи викинути? Залежить від того, про які саме продукти йдеться.
Зібралися робити бутерброди, а на батоні зелена пляма. Захотіли яблуко, а воно з одного боку почало покриватися цвіллю. Мозок підказує, що продукти треба викинути, шлунок – просто зняти зіпсований шар. А фахівці з харчової безпеки кажуть, що все залежить від ситуації.
Що таке пліснява
Це мікроскопічний ниткоподібний грибок, який розмножується за допомогою спор, що переносяться повітрям, водою та комахами. Є багато видів грибка, але найчастіше на харчових продуктах з’являються Aspergillus, Fusarium та Penicillium.
Цвіль насправді – складний організм, який складається зі стебла над поверхнею продукту, спори на його кінчиках та кореневих ниток, що проникають у їжу.
Вона розвивається в будь-якому приміщенні, де тепло й волого. Проте деякі види чудово себе почувають і в холодильнику. Найсприятливіше середовище для розмноження цвілі – солоне і солодке.
Чим пліснява загрожує для здоров’я
Цвіль виробляє отруйні сполуки – мікотоксини, і найвідоміший з них – афлатоксин. Якщо вжити їх кілька разів, нічого не трапиться, хіба що розлад шлунку або нудота й блювання. А от регулярне включення до раціону загрожує серйозними хворобами, у тому числі – враженням імунної та репродуктивних систем і підвищенням ризику розвитку онкологічних захворювань.
Нюхати запліснявілі продукти теж не слід – це може спровокувати алергічну реакцію.
Окрім того, інколи цвіль – це не тільки результат сирості у приміщенні, а й симптом зіпсованого продукту. В такому разі до грибка додаються хвороботворні бактерії, які викликають харчові отруєння.
Викиньте це якнайшвидше
Експерти з харчових продуктів кажуть, що запліснявілі продукти, у складі яких багато води або які мають пористу структуру, їсти не слід. Мікроскопічні кореневі нитки проростають глибоко всередину продукту. Чим він м'якший, тим легше завдання для цвілі. До цієї групи продуктів входять:
● варені сосиски та ковбаса, буженина;
● молочні продукти (крім твердих сирів);
● тушковане м'ясо, каша, картопля, макарони – вся приготована їжа;
● м'які фрукти та овочі (огірки, помідори, персики, полуниця тощо);
● хліб та випічка;
● горіхи;
● соління та квашення.
Продукти, які можна вживати
Тверді продукти не дозволяють корінцям цвілі глибоко проникати всередину. Тому їсти їх можна, попередньо добре видаливши цвіль:
● сирокопчені та сиров'ялені ковбаси та шинка (перед вживанням слід добре протерти продукти);
● тверді й напівтверді сири (плісняву слід зрізати, а разом з нею й ділянку навколо – по 2,5 сантиметри з кожного боку);
● тверді овочі – картопля, буряк, морква, капуста (теж з усіх боків обрізати).
Продукти з цвіллю слід спочатку запакувати у поліетиленову торбинку, а вже потім викидати у контейнер зі сміттям.