Якщо кіт блює: як зрозуміти причину і допомогти

Коли хворіє домашній улюбленець, ми завжди почуваємо себе безпорадними – він не може сказати, де в нього болить і що відчуває. Тому слід вміти ставити діагноз за зовнішніми ознаками. Особливо якщо оперативно звязатися з ветеринатором не вдається.

Причини блювання

Вони можуть бути різними. Але завжди свідчать про те, що з твариною не все гаразд.

Переїдання. Почуття міри у котів розвинене слабо. Вони можуть наїстися під зав’язку, вирвати і тут же почати їсти знову. Часто «повертаються назад» частинки неперетравленої їжі, які нескладно ідентифікувати.

Неперетравлена здобич. Горобець чи миша для кішки, яка не часто полює, можуть стати тим чужорідним тілом, яке організм не хоче приймати. Ви це відразу побачите – пір’я, кістки тощо.

Клубки волосся. Звичка вилизуватися може вилізти домашньому улюбленцю боком під час линьки. Якщо він ковтне багато шерсті, вона може накопичитися в шлунково-кишковому тракті. Перетравити її організм не може, тому позбавляється від неї з допомогою блювання.

Трава чи квіти. Власники котів знають, як їхні улюбленці люблять погризти зелень, і часто купляють її в зоомагазині. Але інколи тварини не гребують домашніми квітами або рослинами в саду, серед яких можуть бути токсичні варіанти.

Паразити. Якщо ви не даєте домашній улюблениці відповідні препарати, гельмінти  з’являться з великою вірогідність. І вийти можуть саме таким чином – з блювотою.

Патології або розлади здоровя. Якщо блювота не має жодної з перерахованих вище причин і повторюється часто, це може бути ниркова або печінкова недостатність, панкреатит, непереносимість когось продукту, вірусна інфекція, патології шлунково-кишкового тракту. Приблизно визначити причину можна за кольором блювоти:

біла піна. Спостерігається при запаленні слизової шлунку або тонкого кишечника;

жовта. Таке буває, коли кішку рідко годують або вона страждає на анорексію. Також можлива проблема з жовчним міхуром;

прозора рідина. Ймовірно, тварина випила багато води. Таке буває при діабеті та захворюванні нирок;

кров. Виразкова хвороба – найчастіша причина таких блювотних виділень;

зелена блювота. Їжа не перетравлюється і відторгається з тонкого кишечника;

коричнева. Вказує на наявність крові в нижньому відділі кишкового тракту – наприклад, при виразковій хворобі.

Як реагувати, коли кішка блює?

Нормальна реакція люблячих господарів – схопити нещасну тварину на руки. Але цього фахівці не радять робити. У такій ситуації кішці перш за все потрібен спокій.

Не лайте її і не карайте, навіть якщо доведеться прати постільну білизну.

Проаналізуйте ситуацію і якщо причина зрозуміла, вживайте заходів. Дайте котику засоби проти паразитів або спеціальну пасту для виведення шерсті. Сховайте подалі токсичні квіти. Розподіліть їжу на менші порції.

А якщо розумієте, що це щось серйозне, не гайте часу – везіть пухнастика до ветеринара.

Вас це може зацікавити: Які породи котів живуть найдовше – ТОП-10 пухнастих довгожителів

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист