Деякі сорти сиру з пліснявою мають такий специфічний смак і аромат, що вже не зрозуміло – так повинно бути чи продукт зіпсувався. З іншого боку, чи може пліснява запліснявіти?
Сири з благородною пліснявою – дорблю, данаблю, рокфор, горгонзола – це делікатеси, які зазвичай купляються невеликими порціями і смакуються маленькими шматочками – щоб розтягнути задоволення.
Незвичайного характерний смаку та текстури їм додають спеціальні грибки роду Penicillium. Це харчовий вид плісняви, необхідний для дозрівання сиру. І абсолютно безпечний для людини.
Окрім благородної плісняви є інша, яка виростає на продуктах, що довго лежать. Вона може з’явитися практично на всьому, починаючи з хліба, каші і закінчуючи овочами-фруктами. Вражає і тверді сири. А от щодо сортів з благородною пліснявою – важко сказати: на них її складно вирізнити.
Експерти зі збереження продуктів кажуть, що вони так само можуть зіпсуватися, як і інші продукти, якщо їх неправильно зберігати. Волога, тепло та мікроорганізми можуть призвести до появи додаткової – небажаної – плісняви і стати причиною харчового отруєння.
Ідентифікувати зіпсований сир нескладно:
● колір плісняви змінюється. Вона стає яскраво-контрастною – чорною, червоною, жовтою, сірою, темно-зеленого. Благородна знаходиться у сирних дірочках, а неблагородну видно зверху на шматку сиру і вона пухнаста;
● запах стає кислуватим. Нагадує гниль і аміак;
● смак – гіркуватий або з кислинкою;
● текстура. Залежить віл сорту сиру та від стадії псування. Може стати рідкуватою, як каша, або нагадувати липкий гель.
Вас це може зацікавити: Чому від бутербродів з маслом та сиром на сніданок потрібно відмовитися раз і назавжди