Чи можна обрізати сир, який покрився цвіллю

Сир – один з тих продуктів, які завжди є в нашому холодильнику. І один з тих, які найшвидше псуються, покриваючись цвіллю. Але не поспішайте його викидати.

Багато людей готові їсти сир з цвіллю постійно. Але благородна – їстівна – цвіль на брі, камамбері чи камбоцолі – це зовсім не той «мох», яким покривається з часом голландський сир чи чеддер. 

Однак коли в холодильнику знаходиться шматок позеленілого чи побілілого сиру, дехто замислюється, що з ним робити. Викинути? Чи зрізати цвіль, а решту використати принаймні для запікання?

Відповідь на це питання залежить від ситуації.  

«Цвіль, яку бачите на їжі, схожа на вершину айсберга. Ви не знаєте, що знаходиться під поверхнею, як глибоко грибок проник всередину», - пояснює доктор Каран Радж.

Тверді сорти сири (чеддер, пармезан, швейцарський) можна спробувати врятувати. Для початку він радить зрізати цвіль принаймні на 2,5 сантиметра. Якщо на розрізі чисто – сир можна вживати. Якщо є хоча б натяк на цвіль, викидайте. Під час термічної обробки мікотоксини, які виробляє цвіль, не зникнуть.

На м’які сири це правило не розповсюджується. Фета, рікотта тощо, вражені цвіллю, одразу йдуть у відро зі сміттям. У них високий вміст води, а це означає, що шкідливі бактерії можуть поширюватися з рідиною по всьому продукту.

Вживання сиру з пліснявою може спричинити алергічну реакцію або отруєння. Тому тим ножем, яким вона зрізалася, не можна нічого різати, перш ніж він буде ретельно вимитий. Інакше спори цвілі поширяться і на інші продукти.

Вас це може зацікавити: Що буде, якщо з’їсти хліб з цвіллю

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист