Що буде, якщо з’їсти хліб з цвіллю

У всіх нас був такий неприємний досвід: дістали хліба, а він вже покрився цвіллю. Рука тягнеться відрізати зіпсований шматок, а решту з’їсти. Але не варто ризикувати здоровям: викидайте все!

Що таке цвіль

Цвіль – це грибок, спори якого потрапляють на хліб з повітря і починають розмножуватися. Бачити його ми починаємо, коли колонія розростається і на хлібу з’являється білий, сірий чи зеленуватий мох.

Найпоширеніші види цвілі – Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor, Rhizopus.

Чому ж не можна просто зрізати «вражене» місце?

Справа в тому, що міцелій грибів – довгі нитки, які чіпляються за хліб, проникають далеко вглиб. При цьому вони залишаючись непоміченими. Це означає, що навіть якщо ми відріжемо ту частину буханки, де цвіль видно, вона може вже бути і в тій частині, яку збираємося їсти.

Як цвіль впливає на організм людини

Лікарі категорично не рекомендується їсти хліб, на якому є плями плісняви.

Коли гриби цвілі потрапляють в організм людини, вони починають воювати з її власними грибами, які є в ротовій порожнині та кишечнику.

Це протистояння викликає бурхливу реакцію. Її симптоми схожі на отруєння і супроводжуються слабкістю, підвищенням температури тіла, блюванням, розладом шлунку. Погодьтеся, краще залишитися без хліба, ніж переживати такі незручності.

Гриби виділяють токсини, які отруюють внутрішні органи. У першу чергу через них страждає печінка, яка має ці токсини виводити, та нирки.

Але це ще все всі неприємності, які може принести цвіль. Через неї може виникнути алергічна реакція, що само по собі мало приємно. Складні випадки алергії інколи виливаються в анафілактичний шок, який для 20% постраждалих стає смертельним.

Якщо вдихнути спори,  вони можуть оселитися у легенях. І вигнати їх звіди буде дуже складно. В деяких випадках – не можливо. Чим все це закінчується – здогадайтеся самі. 

Ось тому покритий «мохом» хліб не повинен мати жодного шансу потрапити на ваш стіл.

Вас це може зацікавити: Цвіль на продуктах: що викинути відразу, а що можна врятувати

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист