Навіть оливкова олія найвищої якості може зіпсуватися, причому ще до закінчення терміну придатності.
Оливкова олія – один з найуніверсальніших кулінарних інгредієнтів, тому використовується досить швидко. Це дуже добре, оскільки після відкриття експерти радять використовувати її протягом одного-двох місяців, щоб зберегти якість.
Якщо ж з якоїсь причини ємність стоїть відкрита досить довго, варто переконатися, що олія не зіпсувалася.
Як зрозуміти, що олію потрібно викинути
Є три критерії, за якими можна оцінити придатність олії.
Запах. Свіжа оливкова олія пахне травою з ноткою фруктового аромату. Як тільки вона починає втрачати свою якість, свіжість аромату зникає і поступово перетворюється на затхлий запах, який може нагадувати відразливі хімікати. Також вона може пахнути воском.
Смак. Зіпсовану олію ви можете визначити за прогірклим смаком. Або ж у ній може з’явитися відчутна кислинка. Цей продукт не отруйний. Але він може спричинити певні проблеми в організмі – зокрема, з травленням, які точно не забаряться. Їх інтенсивність буде прямо пропорційна ступеню псування олії.
Зовнішній вигляд. Свіжа оливкова олія прозора, має колір зеленувато-золотистої оливи. Однак, щойно починає псуватися, змінює колір на більш насичений – темно-зелений, а згодом починає буріти. Кпім того, стає каламутнішою, в ній проглядаються тонкі сіруваті ниточки.
Як правильно зберігати оливкову олію
Це зовсім не складно. Найкраще олія зберігає свої корисні якості в темному місці – у шафі чи коморі. Щоб постійно її не діставати, можете потроху наливати в диспенсер, а решту зберігати подалі від денного світла.
Має значення і температура зберігання. Ідеальна – між +15°C і +20°C.
Не забувайте щільно закривати ємніть, щоб до олії не потрапляло занадто багато повітря.
Якщо дотримуватися цих правил, олія зберігатиме смакові і поживні якості тривалий час.
Вас це може зацікавити: На якій олії найкраще смажити рибу
Як відрізнити натуральну оливкову олію від підробки