Почався сезон полуниці – ароматної, соковитої і неймовірно корисної ягоди. Але за певних обставин її користь для організму може перетворитися на шкоду. Експерт пояснив, яку полуницю не можна вживати і як це може вплинути на здоров'я.
Полуниця – потужне джерело вітамінів та мікроелементів. Вона містить високий рівень вітаміну С (більше, ніж у цитрусових), калію, фолієвої кислоти та клітковини. Багата на вітамін А, білок, залізо, магній, кальцій, фосфор, селен і ряд антиоксидантів.
Однак усі ці переваги відчутні, коли йдеться про якісну ягоду. Вживання поганої полуниці може становити серйозні ризики для здоров'я.
Небезпечні наслідки вживання полуниці
Найстрашніші – наступні три, пояснює доктор Ерік Рімм з Гарвардської медичної школи:
● харчове отруєння. Його може спричинити вживання полуниці, зараженої бактеріями, такими як кишкова паличка, кампілобактер та сальмонела. Симптоми включають діарею, нудоту, блювоту, спазми в животі, лихоманку. У важких випадках харчове отруєння може призвести до небезпечних для життя ускладнень – наприклад, ниркової недостатності.
● ризик раку. Полуниця – один із найбільш забруднених пестицидами фруктів.
Ряду пестицидів, що використовуються під час вирощування цієї ягоди, Міжнародне агентство з дослідження раку присвоїло статус канцерогенів;
● неврологічні проблеми. Також пов'язані з впливом пестицидів. Йдеться про нейродегенеративні розлади, зокрема, хворобу Паркінсона.
Ознаки поганої полуниці
Визначити погану полуницю може бути складно, але є кілька ознак, на які ви можете звернути увагу.
Цвіль та грибки. Вони виробляти мікотоксини, які можуть бути токсичними для людини. Деякі поширені мікотоксини, що містяться в полуниці, включають патулін та охратоксин А. Якщо у контейнері кілька ягід покрилися пушком, швидко викиньте їх, а також ті, які їх торкалися. Решту добре помийте, висушіть і зберігайте в холодильнику. Якщо зіпсована чверть ягід, викидайте всі.
Темні плями. Вони свідчать про ріст бактерій та гниття ягід. Переберіть, видаліть усі ушкоджені.
Білі або зелені плями. Це не обов’язкого ознака недозрілої ягоди – таке забарвлення часто мають ягоди, «нафаршировані» нітратами.
Кислий запах. Понюхайте полуницю. Вона повинна мати солодкий фруктовий аромат. Якщо пахне кисло, може бути зіпсована.
Гіркий смак. Не впевнені, чи нормальна полуниця? Спробуйте скуштувати. Якщо вона кисла або гірка на смак, не варто її їсти.