Як завалити співбесіду: 7 фраз, після яких вас не візьмуть на роботу

Навіть якщо ви супер профі з валізою рекомендацій, співбесіда під час працевлаштування відіграє вирішальну роль. Тут важливе кожне ваше слово! Розказуємо, яких фраз не можна говорити в жодному разі.

«У мене все написано в резюме»

Це щонайменше некоректна відповідь роботодавцю, який просить розповісти про себе. Звучить вона трохи зверхньо. Так, в резюме про це є. Але, можливо, співбесідник таким чином хоче якого більше про вас дізнатися. А може, він в очі не бачив тих резюме, які відбирали його помічники. Тому просто робіть те, що вам кажуть.

«Я спробую»

Абсолютно нормально, якщо на співбесіді ви відчуваєте мандраж. Всім зрозуміло, що новачку потрібен час, аби увійти в колію і показати результат.  Однак така фраза свідчить про невпевненість у своїх силах і можливостях. Роботодавці очікують від потенційного співробітника зовсім іншого. Тож заспокойтеся і краще скажіть, що розумієте свої задачі і готові взятися до роботи.

«Я все життя мріяв працювати у вашій компанії»

Навіть якщо це так, говорити про це потрібно стримано, без зайвих емоцій. Інакше ваші слова сприймуть як банальні лестощі і нещирість.

«Я можу працювати 24/7»

Варіант – «Я готовий на будь-які умови». Здавалося б, після таких фраз роботодавець повинен відразу ж сказати: «Ласкаво просимо до нашої команди!» Це ж круто, коли людина на все готова! На ній можна гарно заробити – багато вимагати, мало платити. Проте подібна готовність насторожує. Вона може сприйматися як спроба невдахи, якого нікуди не беруть, влаштуватися хоч куди-небудь. Однак навіть любителям дешевої робочої сили не потрібні «загнані коні», від яких не дочекаєшся ефективності.

«Мій попередній керівник був просто дурень»

Якщо на співбесіді спитають, з якої причини звільнилися з роботи, в жодному разі не критикуйте колишнього шефа. Навіть якщо він остання скотина! Може, вашому співбесіднику й цікаво послухати, який він дурень, не розуміється на справі, затримує зарплату. Але є одне «але». Ваш потенціальний майбутній керівник спроєктує ситуацію на себе. І, найвірогідніше, не захоче мати з вами справу. Щоб колись ви не розповідала подібного про нього. Позитивні люди в колективі подобаються більше. Тому краще сказати, що вам хотілося змін у житті. Або що на попередньому місці не бачили можливостей для кар’єрного росту.

«Я не знаю»

Хіба якщо ви бухгалтер, а вас на співбесіді питають про принцип роботи адронного колайдера. У всьому, що стосується роботи, не варто показувати свою некомпетентність. Не слід миттєво здаватися. Роботодавцям потрібно, щоб підлеглі вміли знаходити вихід з будь-якої ситуації, а не просто розводить руками. Скажіть, що швидко не відповісте на це питання. Але якщо вам дадуть трохи часу, знайдете правильне рішення.     

«Коли мені підвищать зарплату?»

Звісно, що ви будете працювати не просто заради задоволення. Однак така зацікавленість у грошах навряд чи сподобається роботодавцю. Ви ще не показали, чого варті.

Насправді на співбесіді може бути набагато більше питань і відповідей, які можуть зіпсувати враження про потенційного співробітника. Але завжди цінується щирість і професійний підхід до справи.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист