За статистикою через захворювання, спричинені нездоровим харчуванням, у Великій Британії щороку помирає понад 75 000 осіб. Щоб змінити ситуацію, достатньо виключити з раціону два продукти.
Науковці з університету Бергена в Норвегії з'ясували, що більшість прихильників нездорового харчування вживає багато переробленого м'яса, яєць, рафінованих зерен та підсолоджених газованих напоїв. При цьому мало їсть овочів, фруктів, цільнозернових продуктів і горіхів – саме ці продукти сприяють довголіттю.
Вчені дійшли висновку, що відмова від шкідливого харчування в середньому може продовжити життя до 10 років. За словами дослідників, перехід на дієту довголіття в 40 років пов'язується із збільшенням тривалості життя на 10,8 року для чоловіків та на 10,4 року для жінок.
Якщо перехід від нездорових моделей харчування до дієтичних відбувається в 70 років, розраховувати можна на 4-5 додаткових років житя.
За словами дослідників, найбільший «приріст» тривалості життя дає відмова від солодких газованих напоїв та переробленого м'яса (ковбаса й бекон).
Особливо небезпечним вважається бекон. Справа в тому, що після 40 років метаболічні процеси в організмі уповільнюються, поліненасичені жири з бекону не засвоюються повністю, що сприяє збільшенню ваги. Консерванти (завдяки ним бекон довго не псується), та канцерогени, які виділяються під час жарки, можуть порушувати роботу шлунково-кишкового тракту і підвищувати рівень онкологічних захворювань. А високий вміст солі та натрію сприяє підвищенню артеріального тиску, провокує інсульт та серцеву недостатність.