Коли мова заходить про продукти з високим вмістом кальцію, у першу чергу ми згадуємо про молоко. Але, як виявилося, у цьому плані воно дуже переоцінене. Є продукти, в яких кальцію набагато більше.
Саме так – знайшлися продукти, які відтіснили молоко аж на п’яте місце! Давайте познайомимося з лідерами цієї п’ятірки, які є джерелом мінералу, необхідного для організму людини.
Сир
У всіх видах сирів високий вміст кальцію. Але найбільше – у пармезані: в 100 г продукту – 1300 мг. Це більше добової норми (1000 мг – для людей до 50 років, 1200 мг – після 50 років)! І при цьому в ньому багато білка – 38 г на 100 г продукту та 0,95 мкг вітаміну D.
Слідом за пармезаном йдуть голландський та швейцарський сири – 1000 мг кальцію в 100 г продукту, 26 г білка та 0,8-1 мкг вітаміну D.
Виходить, всього 100 г сиру щодня забезпечую організм кальцієм і 1/10 добової норми вітаміну D. Однак не варто зловживати сирами, оскільки в них багато насичених жирів – краще «добирати» кальцій з менш калорійних продуктів. Або ж, якщо ви дуже любите сир, відмовлятися від іншої жирної їжі.
Кунжут
Займає друге місце в рейтингу, але лідирує серед рослинних джерел кальцію. 780 мг кальцію та 17,7 г білка на 100 г насіння кунжуту – чудовий показник. Але пам’ятаємо: кунжут настільки ж корисний, наскільки й калорійний. Так що не надто ним захоплюйтесь.
Сардини
Консерву їдять з кісточками, а саме там найбільше кальці. Тому в кінцевому результаті сардина «назбирала» 380 мг на 100 г продукту, 24,6 г білка та 6,8 мкг вітаміну D. До речі, вітаміну D тут 68% від денної норми! А це означає, що завдяки йому кальцій краще засвоюватиметься.
Бобові
Серед бобових найбільше кальцію в соєвих бобах – 240 мг на 100 г. У квасолі – 194 мг, стільки ж і в нуті. Невелику дозу кальцію (порівняно з попередніми продуктами) бобові компенсують наявністю білку – ще однієї вкрай необхідної речовини.
Молоко та молочні продукти
На фоні чотирьох продукті, які займають верхні позиції у списку, молоко – безнадійний аутсайдер. У 100 г власне молока, сиру, кефіру міститься всього 120 мг кальцію, у сметані – взагалі 80 мг.
Але лікарі і дієтологи радять не зациклюватися на одному продукті. Раціон має бути збалансованим, тому брати кальцій слід потроху з різних джерел.
Вас це може зацікавити: Як зрозуміти, що у вас дефіцит кальцію, і як з цим боротися