Страждають не тільки легені: вчені з’ясували, що через куріння зменшується мозок

Коли наступного разу рука тягнутиметься за цигаркою, подумайте, чи вам це треба.

Здавалося б, про вплив куріння на здоров’я людини вчені знають вже все. Але вони настільки були зосереджені на жахливих наслідках для легень та серця, що про мозок навіть не думали. Нарешті і до нього дійшла черга.

Вчені співставили результати магнітно-резонансної томографії майже 40 000 осіб Біобанку Великобританії з даними їхнього опитування (воно стосувалося стану здоров’я, тривалості і інтенсивності куріння). І зробили невтішний висновок: куріння негативно впливає і на мозок, а саме – зменшує його розмір, а заодно і кількість сірої та білої речовини.  

Це пояснює той факт, чому курці частіше за тих, хто не курить, піддаються високому ризику вікового зниження когнітивних функцій і хвороби Альцгеймера.

Також науковці мають докази того, що відмова від паління може запобігти подальшій втраті тканин мозку. Однак відновити вже втрачене – повернути початковий розмір мозку – неможливо.

Фактично, кажуть вчені, можна говорити про те, що куріння призводить до передчасного старіння мозку. Самі такі процесі спостерігаються у літніх людей, але вони відбуваються природнім чином.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист