Випікання пасок – особливий процес. Наші предки були переконані: щоб вони вдалися, потрібно бути в гарному настрої і не підвищувати голос. Ще слід мати перевірений рецепт і знати кілька нюансів, які не дозволять зіпсувати великодню випічку.
Щоб підійшла опара
Всі інгредієнти повинні бути однієї температури: кімнатної.
Щоб гарно підійшло тісто. ● Борошно повинно бути сухим, просіяним, гарної якості.
● Дріжджі – свіжими і бажано пресованими (на сухих вона швидше черствішає). Запам’ятайте правило: на 1 кг борошна потрібно 50 г пресованих дріжджів. Якщо цукатів та родзинок багато – вагу дріжджів слід помножити на 1,3.
● Не ставте опару й тісто підніматися там, де є протяг. Якщо хочете поставити їх підходити в духовку і підігріваєте її, слідкуйте за температурою – при +50°С дріжджі вмирають.
Щоб тісто було пишним. ● Не «забивайте» його борошном.
● Вимішуйте руками. Якщо не вистачає сил та терпіння – чергуйте з тістомісом.
● Заповнюйте форму тістом на третину. Якщо тіста буде більше, паска вийде більш щільною.
Щоб тісто добре пропеклося. Не беріть великі ємності. Найкращий варіант – об’єм 0,8 – 1 літр.
Щоб паска не підгоріла зверху. Якщо бачите, що верхівка вже надто зарум’янилася, накрийте папером, змоченим водою.
Щоб паска не підгоріла знизу. Внизу можна поставити ємність з водою.
Щоб паска не провалилася. ● Не відкривайте часто духовку. А перші 10 хвилин не відкривайте взагалі.
● Паска може просісти навіть після того, як її дістали з духовки – здобне тісто дуже важке. Щоб цього не сталося, її слід покласти на бік на щось м’яке (наприклад, кілька махрових рушників) і періодично перевертати. Якщо паску випікали в паперовій формі, її можна проткнути навхрест дерев’яними шампурами (не дістаючи з форми) на відстані трьох пальців від дна і повісити вниз головою.
Вас це може зацікавити: Ідеальний рецепт паски – виходить навіть у тих, хто не вміє смажити яєчню
З цим секретним інгредієнтом дріжджове тісто вдається всім – випічка неймовірно пухка