Безумовно, начинка голубців має дуже важливе значення. Однак вона не врятує страву, якщо підведе капуста. Правильно вибрати і підготувати її – важливий етап у приготуванні.
Голубці – одна з улюблених українських страв. Хтось не уявляє їх без м’яса, а комусь більше подобаються вегетаріанські – з грибами. Всі вони по-своєму смачні, і всіх об’єднує капуста. Саме тому експерти радять приділити їй максимум уваги.
Яку капусту вибрати
Ідеальний варіант – молоду. Листя в неї м'якше, тому страва готується швидше і виходить ніжнішою. Звичайно, це сезонний варіант. Хоча у великих супермаркетах молоду капусту можна знайти в будь-яку пору року, але ціна буде кусатися.
Стара капуста – більш ходовий продукт, вона є завжди. Такі голубці доведеться готувати довше. Але оскільки сортів капусти існує багато, вибрати потрібно правильний, інакше можна безнадійно зіпсувати смак страви:
● форма має бути трохи приплюснутою або круглою. В жодному разі – не конусоподібною;
● листя повинно бути зеленуватим. Біла капуста зазвичай волокниста і жорстка, так само як і яскраво-зелені зимові сорти;
● ще одна вимога до листя – воно має бути тонким та еластичним. Цупке й товсте, скільки його не готуй, дуже ніжним не стане. До того ж у такому разі ви отримаєте голубці, в яких капусти більше, ніж начинки.
Як правильно підготувати капустяне листя
Є кілька способів, і залежать вони не тільки від віку капусти.
Молоду досить відварити в киплячій підсоленій воді кілька хвилин.
Стару варити треба довше – до 10 хвилин цілою головкою.
Якщо капустина не дуже велика, можна загорнути в поліетиленовий пакет і впродовж 5 хвилин «готувати» у мікрохвильовці на повній потужності.
Дехто віддає перевагу приготуванню капустяного листя на пару. На це піде близько 15 хвилин, причому по мірі готовності верхнє листя потрібно буде знімати, щоб готувалося нижнє.
Якщо не хочете варити чи «запікати», можете заморозити. Для цього головку капусти покладіть у пакет і відправте в морозильну камеру принаймні на ніч. Потім розморозьте – листя стане м'яким і готовим для загортання.
Спробуйте – і ваші голубці вийдуть неймовірно смачними.
Вас це може зацікавити: Люля-кебаб: швидше, ніж шашлик