Щодня чи щотижня: експерти пояснили, як часто потрібно прибирати для ефективної боротьби з мікробами

Нас оточує неймовірна кількість мікробів, готових на нас паразитувати. Щоб не дати їм шансу, потрібно ретельно доглядати за оселею: прибирати, прати, мити. Але наскільки часто? Відповідь дають експерти.

Постільна білизна: щотижня

Експерти давно сперечаються з цього приводу: одні радять міняти білизну раз на два тижні, інші – двічі на тиждень. Проте більшість вважає оптимальним варіантом – раз на тиждень при температурі 60°С. Цього буде достатньо, щоб знищити колонії кліщів та бактерій, які сховалися у ваших простирадлах.

Банні рушники: щотижня

На них є віруси, бактерії, грибки – все те, що ми приносимо додому з вулиці. Щоб уникнути зараження, експерт із прибирання Лаура Маунтфорд радить прати рушники при температурі 30°C з додаванням до звичайного прального засобу ще один – для  гігієнічного чищення.

Зубні щітки: щотижня

Того, що ми споліскуємо їх після кожного чищення зубів, недостатньо. Раз на тиждень зубні щітки потрібно замочувати на ніч у розчині споліскувача для зубів. І не забувайте про тримачі для зубних щіток.

Холодильник: щомісячно

Це вам навряд чи сподобається. Однак у холодильнику може жити більше 1,8 млн бактерій, які здатні  викликати харчові отруєння та інші проблеми зі здоров’ям. Тому щомісяця слід робити генеральне прибирання – із зніманням і миттям полиць та ящиків. Спочатку – мильним розчином, а потім для дезинфекції – водою з додаванням оцту.

Туалет: через день

Ефективне прибирання, на думку Джорджії Ворд, експерта з подібних питань, виглядає так: спочатку витираєте з усіх поверхонь пил туалетним папером, а потім обприскуєте весь унітаз антибактеріальним спреєм і залишити його на 5 хвилин. Далі можна просто протерти серветкою з мікрофібри.

Душові лійки: щомісяця

Найпростіший спосіб – збризнути її засобом для видалення вапняного нальоту і щільно загорнути в поліетиленовий пакет. За 10 хвилин почистити м’якою щіткою, промити водою – і готово.

Екран телефону: щотижня

Ми так часто до них торкаємося, що вони брудніші, ніж сидіння унітазу. Тому принаймні раз на тиждень варто протирати їх серветкою з мікрофібри, побризканою спиртом. Але якщо робити це щодня, ви від цього тільки виграєте.

Клавіатура: щотижня

Спочатку пилососом із насадкою-щіткою видаліть з неї пил, сміття і рештки їжі, яку їсте перед монітором. А потім протріть безворсовою тканиною, яку заздалегідь слід побризкати засобом для очищення скла.

Штори: кожні 3-6 місяців

Навіть якщо вони здаються чистими, прання не завадить – так ви зможете прибрати з них пил та алергени. Окрім цього, щотижня бажано пилососити штори, використовуючи щітку з м’якою щетиною. Якщо є пароочисник, це взагалі ідеальний варіант.

Вимикачі світла та дверні ручки: щотижня

Найкраще це робити антибактеріальними серветками – так у вимикачі не потрапить зайва волога.

Вас це може зацікавити: Гості на порозі: як навести порядок у домі за 20 хвилин

Швидко й чисто: 6 лайфхаків для прибирання

5 секретів ефективного прибирання, які зекономлять ваш час та зусилля

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист